Погодинна оплата праці та мінімальна заробітна плата

Про розмір та гарантії виплат мінімальної заробітної плати, встановленої державою вже знають вся бухгалтери. Та чи потрібно робити доплату до мінімальної заробітної плати при погодинній оплаті праці?

Встановлення нового, підвищеного рівня мінімальної заробітної плати викликало великий резонанс у суспільстві. Працівники зраділи, а от бухгалтерам це додало головного болю. Оскільки рівень мінімальної заробітної плати уряд змінив, а от рекомендацій щодо виплат за різними формами оплати праці не надав. А як відомо, із 2017 року зросли і штрафи за недотримання трудового законодавства.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Пропонуємо розглянути питання доплати до рівня мінімальної заробітної плати при погодинній оплаті праці. Чи потрібно робити перерахунок (і якщо потрібно – як це робити), щоб не потрапити під оновлені та збільшені штрафи.

Чи потрібно доплачувати?

Відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, якщо нарахована зарплата працівника, що виконав місячну норму праці є нижчою за рівень, встановлений чинним законодавством, роботодавець має здійснювати доплату до рівня мінімальної заробітної плати. Доплата проводиться у день виплати заробітної плати.

Нагадаємо (хоча це вже всі знають), що наразі рівень мінімальної заробітної плати становить 3200 грн, а у погодинному розмірі – 19,34 грн.

Погодинна оплата праці та мінімальна заробітна плата Для працівників, які отримують заробітну плату погодинно, розмір мінімальної заробітної плати вираховується шляхом перемноження погодинного розміру оплати праці на норму робочого часу.

Наприклад, у січні 2017 року робітник працював за 40-ка годинним робочим тижнем і норма робочого часу становила 159 годин на місяць. За погодинної оплати праці, робітник має отримати 19,34 х 159 = 3075,06 грн. Відповідно, заробітна плата такого робітника залишається меншою за мінімальну.
У Міністерстві соціальної політики пояснили, що при погодинній оплаті праці потрібно дотримуватися лише гарантій виплати мінімальної заробітної плати при погодинній оплаті. Отже, якщо робітник «напрацював» на 3075,06 грн, то доплату до рівня мінімальної заробітної плати проводити не потрібно.

Також, якщо працівник не виконав норму роботи через хворобу або був тимчасово непрацездатним за інших причин, то… Доплату до рівня мінімальної заробітної плати також не проводять!

Наприклад, у березні робітник мав відпрацювати 175 годин, однак через хворобу у нього відпрацьовано лише 120 годин. Підприємство оплачує годину роботи по 25 грн.

Отже, 120 х 25 = 3000 грн. Найголовніше, щоб погодинна ставка для оплати праці відповідала мінімальному рівню – 19,34 грн. Перевіряємо:

19,34 х 120 = 2320,80 грн.

Як бачимо, умову щодо дотримання рівня мінімальної погодинної оплати витримано. Роботодавець не порушив норм чинного законодавства, а робітник отримає чесно зароблену заробітну плату. Для бухгалтерів ще одне важливе питання вирішено.

Погодинна оплата праці та мінімальна заробітна плата Зазначимо, доплату все ж потрібно робити, але лише у тому випадку, коли погодинна ставка оплати праці складає менше мінімального рівня – 10,34 грн.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді