Оформлення касових документів 2018: зміни

Сфера касових операцій не така часта на зміни, як деякі інші ділянки бухгалтерського обліку. Але вони все ж таки трапляються. Наприкінці грудня 2017 року в НБУ з’явилося нове положення з обліку касових операцій. Враховуючи загрозу штрафів по касі, зі змінами слід детально ознайомитися. Сподіваємось, що ця консультація Вам у цьому допоможе.

Загальні зміни

Одразу почнемо з головного: колишнє Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 № 632 (далі – Положення № 632), втратило чинність. На зміну йому прийшло однойменне Положення, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148 (далі – Положення № 148). Воно набуло чинності 5.01.2018 після розміщення на веб-сайті НБУ (ч. 6 ст. 56 Закону України “Про Національний банк України” від 20.05.1999 № 679). В цілому НБУ дав деякі послаблення в обліку касових операцій, але слід звернути увагу на незначну зміну форм бланків касових документів.

Основні зміни у вимогах до організації готівкових розрахунків полягають у наступному:

  • до Положення № 148 включено граничні суми розрахунків готівкою з уже недіючої постанови НБУ від 06.06.2013 № 210, хоча вони й не змінилися: 10000 грн включно – між підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за одним або кількома платіжним документами; 50000 грн включно – між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню (п. 6 ч. ІІ Положення № 148);
  • підприємства зобов’язані затверджувати внутрішній документ – порядок оприбуткування готівки в касі (якщо є відокремлені підрозділи, то їх також треба включити). У цьому документі мають бути описані режими роботи та змінності, порядок і особливості здавання готівкової виручки до банку (п. 12 розділу ІІ Порядку № 148);
  • збільшено граничний строк зберігання в касі понадлімітної готівки, що отримана в банку для виплат, які належать до фонду оплати праці, пенсій, стипендій, дивідендів: з 3 до 5 днів, включаючи день одержання готівки в банку (п. 18 розділу ІІ Порядку № 148);
  • збирання виручки для здавання в банк підприємства може відбуватися за допомогою програмно-технічних комплексів самообслуговування. Такий комплекс розташовується у місці проведення готівкових розрахунків і забезпечує безпечну передачу грошовий з робочих місць касирів до спеціально обладнаного приміщення для зберігання і подальшої здачі в касу банку (п. 15 розділу ІІ Порядку № 148);
  • оприбуткування готівки усіма підприємствами та їх відокремленими підрозділами має відображатися у касовій книзі. Тільки така операція вважається оприбуткуванням (п. 11 розділу ІІ Положення № 148). Однак, залишається дозвіл відокремленим підрозділам не вести своїх окремої касової книги у певних випадках (п. 39 розділу IV Положення № 148);
  • форма розрахунку ліміту каси тепер довільна (скасовано додаток 8 до Положення № 637). Тепер підприємства можуть самостійно вирішувати, яку суму надходження (видачі) готівки брати для розрахунку ліміту і за який період;
  • касиром тепер може бути особа, яка не є працівником підприємства. Згідно п. 44 Положення № 148 підприємству можна залучати працівника іншого підприємства на основі договору.

Основні зміни у порядку оформлення розрахункових операцій наступні:

  • доповнено перелік документів, які підтверджують здавання готівковою виручки в банк. Тепер це також можуть посвідчувати: квитанція (чек) банкомата або програмно-технічного комплексу самообслуговування; чек термінала (п. 29 розділу ІІІ Порядку № 148);
  • використання печатки на касових документах стає не обов’язкове (п. 25 розділу ІІІ Порядку № 148);
  • усі касові документи можуть бути електронними за умови використання електронного цифрового підпису (п. 23 розділу ІІІ Порядку № 148). Хоча буквально сприймати цю норму не слід, так як той же прибутковий касовий ордер має “відривну частину”, яку треба видати особі, яка внесла гроші в касу (п. 25 розділу ІІІ Порядку № 148).

Зміни форми бланків касових документів

Зміни тут, як уже зазначалося, зовсім незначні:

  • в усіх касових документах замість абревіатури ЄДРПОУ тепер написано її розшифрування;
  • у касовій книзі добавлено слово “відбитком” перед словом “печатки” (на титульній частині);
  • додана нумерація рядків: колонка “№ з/п” у деяких документах, наприклад, у прибутковому і видатковому касових ордерах;
  • у заголовку кожного додатку з первинним документом додано посилання на відповідний пункт Положення № 148.

Однак, незважаючи на такі незначні зміни з 05.01.2018 рекомендуємо використовувати тільки нові форми первинних документів, щоб не було претензій ДФС, так як цілком можливий штраф через невизнання оприбуткування або видачі готівки через стару форму бланку.

Загальні вимоги до заповнення касових документів

Записи здійснюються у будь-який спосіб, який забезпечує їх збереження протягом визначеного строку зберігання документів (п. 32 розділу ІІІ Положення № 148).

Виправлення в касових ордерах, видаткових відомостях забороняються (п. 32 розділу ІІІ, п. 39 розділу IV Положення № 148).

Також, хоча це й не зазначено в Постанові № 148, сума словами (прописом) починається з великою букви (літери), а в пустих комірках ставлять прочерки. Запис з великої літери здійснюється для унеможливлення несанкціонованих дописок зліва. Ці правила використовуються при заповненні банківських та інших первинних документів, тому вважаємо їх слушними й щодо касових документів.

Заповнення прибуткового касового ордера

Прибутковий касовий ордер (бланк) використовується для оформлення приймання готівки в касу. Вимоги щодо його заповнення містить п. 25 Положення № 148.

Прибутковий касовий ордер

Збільшити

Заповнення прибуткового касового ордера

Збільшити

Заповнення видаткового касового ордера

Видатковий касовий ордер (п. 26 розділу ІІІ Порядку № 148) використовується для оформлення видачі готівки з каси, у т.ч. при внесенні готівки в банк, видачі готівки на відрядження, виплати зарплати чи оплати отриманої продукції. Приклад та ЗРАЗОК видаткового касового ордера, його основних реквізитів наведено нижче.

Видатковий касовий ордер

Збільшити

Заповнення видаткового касового ордера

Збільшити

Заповнення касової книги

Заповнення касової книги регулюється п. 39 розділу IV Положення № 148. Кожне підприємство, що має касу, веде одну касову книгу (без урахування кас відокремлених підрозділів). Аркуші книги нумеруються і прошнуровуються. Кількість аркушів у книзі засвідчуються підписами керівника і головного бухгалтера.

Записи в касовій книзі здійснюються до початку наступного робочого дня у 2 примірниках на підставі касових документів. Перший примірник, що є невідривною частиною аркуша касової книги, залишається в книзі. Другий примірник, що є відривною частиною аркуша – “Звіт касира”, є документом, за яким касир звітує щодо руху грошей у касі.

При складанні електронного варіанту роздруковується кожна з 2-х частин книги.

Заповнення касової книги

Збільшити


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді