Звітність ФОП 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Реєструючись суб’єктом підприємницької діяльності, фізичній особі заздалегідь треба дізнатися яку ж саме звітність по бізнесу треба подавати протягом року та в які строки. Про це в сьогоднішній консультації.

КВЕД для ФОП 2020

Які звіти треба подавати

Фізична особа-підприємець може бути, як на загальній системі оподаткування, так і на спрощеній системі (єдиному податку). Обсяг звітності у них практично однаковий (щодо земельного податку, то див. примітку до таблиці нижче). Звіти, які треба подавати ФОП, наведено в таблиці в залежності від системи оподаткування.

ЗВІТНІСТЬ ФОП

Звіт

Податок, збір,

внесок

Періодичність

подачі

Гранична дата подачі

ЗАГАЛЬНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

Податкова декларація про майновий стан та доходи

(додаток Ф2)

ПДФО,

військовий збір

(“за себе”)

Раз на рік

протягом 40 кал. днів після закінчення року

СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

1 і 2 група

Податкова декларація платника єдиного податку

(універсальна для 1-3 груп)

єдиний податок

Раз на рік

протягом 60 кал. днів після кінця року

Якщо порушені умови 1-2 групи, перехід на вищу систему, припинення діяльності:

Після закінчення кварталу

протягом 40 кал. днів після кінця року

3 група

Податкова декларація платника єдиного податку

(універсальна для 1-3 груп)

єдиний податок

Раз на квартал

протягом 40 кал. днів після кінця кварталу

СПРОЩЕНЦІ 3 ГРУПА (3%) ТА ЗАГАЛЬНИКИ,

ЯКІ ЗАРЕЄСТРОВАНІ ПЛАТНИКАМИ ПДВ

Податкова декларація з ПДВ

ПДВ

Щомісяця

протягом 20 кал. днів

Щокварталу

(спрощенці, якщо вчасно1 подали заяву)

протягом 40 кал. днів

НЕЗАЛЕЖНО ВІД СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ І ГРУПИ

подають усі і завжди:

Звіт з ЄСВ “за себе”

(форма Д5)

ЄСВ

(“за себе”)2

Раз на рік

до 10 лютого наступного за звітним року, але сплата ЄСВ “за себе” – щокварталу

Повідомлення про об’єкти оподаткування (форма № 20-ОПП)

3

Після появи чи зміни об’єкта оподаткування

10 робочих днів

подають усі, хто використовує найману працю:

Форма 1ДФ

ПДФО, ВЗ

(за найманих працівників)

Раз на квартал

протягом 40 кал. днів

Звіт з ЄСВ (форма Д4)

ЄСВ

(за найманих працівників)

Щомісяця

протягом 20 кал. днів

подається, якщо є плата за оренду земельних ділянок державної чи комунальної форми власності:

Податкова декларація з плати за землю5

орендна плата за землі комунальної або державної власності

Раз на рік

(або раз на місяць)

не пізніше 20 лютого (місячна – протягом

20 кал. днів)

можлива, але виняткова ситуація: виплата підприємцем доходу юрособі-нерезиденту

Податкова декларація з податку на прибуток6

Податок на доходи нерезидентів

Раз на рік

(1, 2, 4 групи)

протягом 60 кал. днів після кінця року

Раз на квартал

(3 група)

протягом 40 кал. днів

1-вчасно – це, разом з податковою декларацією за останній податковий період, тобто за грудень (роз’яснення ДФС);

2-ФОП звільняються від сплати “за себе” ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або мають інвалідність та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Відповідно такі ФОП і не мають подавати звіт з ЄСВ “за себе”;

3-форма №20-ОПП це не декларація і вона не призводить до виникнення зобов’язань з будь-яких податків і зборів, однак, за її неподачу є штраф;

4-декларація подається, якщо ФОП має земельні ділянки, по яким він сплачує орендну плату за земельні ділянки державної або комунальної власності. Щодо спрощенців – вони хоча й звільнені від сплати податку на землю, але не від сплати цієї орендної плати;

5-роз’яснення про подачу ФОП цієї декларації в ІПК ДФС від 30.07.2018 р. №3314/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Податкова декларація про майновий стан і доходи

ФОП-підприємець на загальній системі доходи і витрати, отримані (понесені) в межах підприємницької діяльності, відображає в декларації про майновий стан і доходи у додатку Ф2 “Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та ВЗ, отриманих самозайнятою особою”.

Сама форма Ф2 протягом 2019 року змін не зазнавала. Вона, як і раніше, окрім доходів і витрат містить графи для відображення амортизаційних витрат, на які можна зменшувати дохід ФОП ще з 2018 року. Однак, форма Ф2 подається, як відомо, не одна, а за основною частиною та іншими додатками до декларації про доходи. І тут зміни сталися на підставі наказу Мінфіну від 02.10.2015 № 859. У цілому вони зводяться до наступного:

  • виокремлення окремого рядка для наведення доходів від ЦПД. ФОП-загальносистемнику, якщо він отримував всі доходи через свою підприємницьку діяльність (додаток Ф2), заповнювати його не потрібно.
  • введення нового додатка Ф3 – на податкову знижку. ФОП може її мати, якщо мав доходи у вигляді зарплати. У такому разі він повинен навести їх і у загальній частині й крім додатка Ф2 заповнити цей спеціальний додаток Ф3.

Увага: якщо ФОП мав непідприємницькі доходи (зарплата, продаж рухомого і нерухомого майна, доходи за певними ЦПД) – йому обов’язково слід у декларації вказувати їх усі, а не тільки додаток Ф2

Декларація подається підприємцем незалежно від того, проводилась протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні, і в декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи (п. 177.11 ПКУ).

Якщо ФОП одночасно отримує дохід у вигляді зарплати (перебуває у трудових відносинах), то незважаючи на те, що ПДФО та ВЗ з такого доходу сплачує роботодавець як податковий агент, підприємець все одно зобов’язаний зазначити суму такого доходу і сплачених з нього податків у декларації.

ФОП на загальній системі оподаткування має заповнювати та подавати додаток Ф2 разом з податковою декларацією та іншими додатками (Ф1 та Ф3), якщо є потреба. Якщо протягом звітного періоду дохід від підприємницької діяльності не отримувався, то відповідні рядки додатку та податкової декларації прокреслюються (роз’яснення ДФС у 104.09 ЗІР).

Декларація заповнюється на основі Книги обліку доходів і витрат. Щодо Книги – існує законопроект № 2524 про її скасування (уже прийнятий ВР у першому читанні).

Податкова декларація з плати за землю

Ця декларація подається, якщо має місце використання підприємцем земельних ділянок для здійснення господарської діяльності, наприклад, під магазин, СТО тощо. Форма Податкової декларації з плати за землю, затверджена наказом Мінфіну від 23.01.2017 р. № 9. Ця форма є єдиною як для земельного податку (розділ І), так і для орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (розділ ІІ).

Увага: якщо ФОП мав у власності земельну ділянку, то податок за неї він сплачує як звичайна фізособа без декларування, тобто податок рахує сама ДПС і надсилає ППР

Земля при цьому може використовуватися ФОП на підставі права власності на земельну ділянку, права постійного користування та права оренди земельної ділянки. В останньому випадку – усе зрозуміло, декларація подається навіть спрощенцями. З приводу подачі даної декларації ФОП у випадку наявності у власності земельних ділянок існує деяка плутанина у роз’ясненнях ДФС:

  • треба подавати, якщо підприємець має земельну ділянку, яка зареєстрована на нього як підприємця. Не треба – якщо ділянка оформлена на нього як фізособу (Головне управління ДФС у Київській області);
  • більш давнє (на наш погляд, правильне) роз’яснення у листі ДФС від 08.09.2015 р. № 8523/В/99-99-17-02-02-14: декларацію подавати не треба, так як фізособа-підприємець не може бути окремим суб’єктом права власності на земельну ділянку за ЦКУ. У такому разі податок сплачується підприємцем як звичайною фізособою на основі ППР, який ДПС розсилає всім фізособам-власникам земельних ділянок.

Інші майнові податки та ФОП

Аналогічно до земельного податку ФОП не може бути декларантом і інших майнових податків – транспортний податок, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Наприклад, автомобіль за законодавством може мати реєстрацію на юрособу або фізособу, а такого власника як ФОП немає.

Увага: транспортний податок та податок не нерухомість ФОП будь-якої системи сплачує як звичайна фізособа

Податкова декларація платника єдиного податку

ФОП 1-3 груп єдиного податку складають та подають однакову декларацію – за формою з наказу Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578. Для кожного з них там призначений свій розділ:

  • другий – для 1 групи;
  • третій – для 2 групи;
  • четвертий – для 3 групи.

Якщо ФОП не отримував доходи, то є дозвіл не подавати “пусту” декларацію, якщо протягом звітного кварталу немає об’єкта оподаткування (п. 49.2 ПКУ та роз’яснення ДФС 108.01.05 ЗІР). Однак, рекомендуємо все ж таки подати декларацію, щоб не було зайвих питань від ДФС.

Декларації заповнюються на основі Книги обліку доходів (для 1-2 груп) та Книги обліку доходів і витрат (для 3 групи).

Як подаються декларації

ФОП не мають обов’язку подавати звітність тільки в електронному вигляді (п. 49.4 ПКУ) і для них існують 3 способи подачі декларації до органів ДФС:

  • у паперовому вигляді. Це можна здійснити особисто або через уповноважену особу. Треба подати 2 однакових примірники декларації, на одному з яких інспектор ставить відмітку про прийняття;
  • в електронному вигляді. Для цього способу потрібні ключі Електронного цифрового підпису (ЕЦП), а надіслати звіт потрібно не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає строк подачі звітів (п. 49.5 ПКУ). ЕЦП надають безкоштовно в акредитованому центрі ДФС. Також його можна отримати платно, наприклад, в системі Приват-24;
  • поштою. Надсилається лист з описом вкладення та повідомленням про вручення не пізніше ніж за 5 календарних днів до закінчення граничного строку (п. 49.5 ПКУ). У разі неприйняття декларації інспектор протягом 5 робочих днів із дня її отримання надсилає поштою письмову мотивовану відмову.

Звітність з ЄСВ

Звіт з ЄСВ формується та подається відповідно до норм, визначених Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435.

Звіт “за себе” подається за формою № Д5 згідно з додатком 5 до Порядку № 435. При цьому звіт не подається тими платниками, яких звільнено від сплати за себе єдиного внеску. Підприємці на загальній системі заповнюють таблицю 1 річного звіту з ЄСВ і подають звіт за місцем реєстрації.

ФОП 2 і 3 групи єдиного податку, а також ФОП на загальній системі, які використовують працю найманих працівників, подають ще й звіт за своїх працівників (форма Д4).

Форма № 1ДФ

Форму 1ДФ затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4. Цим же наказом затверджений Порядок заповнення та подання податковими агентами цього звіту. Форма 1ДФ має статус декларації.

Якщо доходи найманим працівникам чи іншим особам не нараховувалися та не виплачувалися, то подавати форму № 1ДФ не потрібно (пп. “б” п. 176.2 ПКУ). Однак, якщо доход був нарахований, але не був виплачений, то ФОП, який виступає в ролі податкового агента, зобов’язаний подати форму № 1ДФ незалежно від того, коли буде здійснена фактична виплата доходів.

Форма № 20-ОПП

Подається усіма без виключення платниками податків. Цей документ інформативний і необхідний ДПС для звірки даних. Це не декларація й ніякого податку за цим звітом не нараховується. Документ містить інформацію про об’єкти оподаткування, об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням та ті, через які провадиться діяльність. Наприклад, автівка, автосалон, банкетний зал, бар, бутік, земельна ділянка, кабінет, магазин, салон, офіс, стоматологічний центр тощо.

Більш детально про форму № 20-ОПП у публікації на порталі

Відповідальність по звітності

Неподання чи несвоєчасне подання будь-якої податкової декларації передбачає такі штрафи (п. 120.1 ПКУ):

  • 170 грн за кожне неподання (несвоєчасне подання);
  • 1020 грн при повторному порушенні протягом року.

Такі ж штрафи стосуються й звітності з ЄСВ.

Розміри штрафу за неподання форм № 1ДФ та № 20 ОПП (п. 117.1 ПКУ, п. 119.2 ПКУ):

  • 510 грн – перший раз;
  • 1020 грн – якщо порушення не було усунуто протягом року.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді