Перевірка платників ПДВ 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Попереджений – значить, озброєний. До чи уже під час перевірки краще знати, на що саме можна очікувати. Сьогодні в консультації про те, коли треба перевіряють платника ПДВ, якими бувають перевірки ПДВ, які рішення від ДПС можна отримати по ПДВ та на які штрафи очікувати.

Перевірка платників ПДВ

Щодо платників ПДВ найбільш поширеними перевірками є:

  • камеральна – проводиться в приміщенні ДПС на підставі поданих податкових декларацій з ПДВ, уточнюючих розрахунків, на підставі даних Системи електронного адміністрування ПДВ та іншої внутрішньої інформації ДПС. Така перевірка проводиться завжди та не потребує якихось спеціальних наказів та повідомлень платника податку. В основному вона полягає в перевірці арифметичної правильності заповнених декларацій, вчасності їх подачі, своєчасності сплати ПДВ, а також використання інших даних з бази ДПС на предмет фіктивності операцій;
  • документальна планова – здійснюється на основі поданої податкової декларації ПДВ, первинних документів. Така перевірка передбачається планом-графіком проведення перевірок, який можна знайти на сайті ДПС. Не пізніше ніж за 10 кал. днів до початку перевірки платнику ПДВ має бути направлений рекомендований лист або має бути вручене письмове повідомлення під підпис та копія наказу про проведення перевірки (п. 77.4 ПКУ). Зазначимо, що ДПС у плані не вказує, що саме планується до перевірки: ПДВ чи інші податки. Як правило, перевіряється все;
  • документальна позапланова – проводиться без повідомлення на підставах ст. 78 ПКУ. Під час такої перевірки перевіряється виключно об’єкт пов’язаний з причинами її проведення, наприклад причини від’ємного значення ПДВ на суму понад 100 тис. грн.

Скачати План-графік податкових перевірок на 2020 рік

Документальна позапланова перевірка платника ПДВ

ДПС має право провести документальну позапланову перевірку платника податку протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подачі декларації ПДВ, якщо у декларації заявлено відшкодування суми ПДВ більше 100 тис. грн або міститься від’ємне значення з ПДВ більше 100 тис. грн (пп. 78.1.8 ПКУ). Також перевірці бути, якщо розрахунок суми бюджетного відшкодування за рахунок від’ємного значення, сформованого за операціями (Індивідуальна податкова консультація ДФС від 28.09.2017 р. № 2064/6/99-99-12-02-01-15/ІПК, крім того роз’яснення на сайті ДФС):

  • за період до 01.07.2015 р., що не підтверджений документальними перевірками;
  • з придбання товарів/послуг за період до 01.01.2017 р. у платників податку, що використовували спеціальний режим оподаткування, який визначений відповідно до ст. 209 ПКУ.

Документальна позапланова перевірка може бути проведена після отримання письмового запиту від ДПС про роз’яснення недостовірності даних, що містяться в поданих деклараціях (тут може бути строк позовної давності 1095 днів), якщо платник податку протягом 15 робочих днів з дня наступного після його отримання не відповів на такий запит, надавши пояснення та документальні підтвердження.

Увага: Якщо отримали письмовий запит від ДПС – дайте вчасну відповідь та будьте готові до можливої перевірки, якщо ДПС ним не задовольниться.

Крім цього, позапланову документальну перевірку платника ПДВ слід чекати (п. 78.1 ПКУ):

  • при неподанні в установлений строк податкової декларації з ПДВ;
  • подача платником податку заперечення на акт перевірки або скарги на податкове повідомлення-рішення з вимогою повного або часткового перегляду результатів перевірки.

Тривалість позапланових перевірок платника ПДВ

У таблиці нижче наведено строки проведення документальних планових і позапланових перевірок (ст. 82.2 ПКУ). Це стосується не тільки ПДВ, але й інших податків.

Документальна перевірка

Вид платника податків

Строк перевірки, роб. днів

Строк можливого продовження перевірки, роб. днів

Призупинення перевірки, роб. днів

Планова

Великий

30

15

Не більше 30

Середній

20

10

Малий

10

5

Позапланова

Великий

15

10

Середній

10

5

Малий

5*

2

*для ФОП, які не мають найманих працівників, максимальний строк перевірки 3 дні, якщо вони відповідають вимогам п. 82.2 ПКУ.

Як зменшити ризик потрапити до плану перевірок

ДПС має перелік причин щодо першочергового включення платника податку до графіка планових податкових перевірок. Перелік затверджений наказом ДФС від 02.06.2015 № 524, наказ ДФС від 28.07. 2015 року № 543. Серед них зокрема наявність у платника відносин з контрагентами, які ліквідовані або знаходяться у розшуку, що мають ознаки фіктивності, не подають податкову звітність, не знаходяться за своїм місцерозташуванням, мають анульовані свідоцтва платників ПДВ. Тому доцільно перевірити статус платника ПДВ у своїх контрагентів.

Також збільшують ризик включення до графіку перевірок відповідність критеріям ризиковості, визначених листом ДФС за № 1962/99-99-29-01-01 від 07.08.2019.

Згідно роз’яснення ДПС в основі більшості схем ухилення від оподаткування ПДВ є документальне оформлення нереальних операцій, тому податковий кредит перевіряється навіть за умови, що податкові накладні пройшли реєстрування те не були заблоковані (лист ДФС від 24.02.2017 р. № 4757/7/99-99-14-02-02-17).

Як перевірити платника ПДВ

Перевірка реєстрації платників ПДВ може бути здійснена безкоштовно за допомогою офіційного сайту ДПС України. Перевірка статусу платника ПДВ зменшує ризику бути включеним у план документальних перевірок ДПС.

Ще є можливість перевіряти своїх контрагентів за допомогою ще одного сайту ДПС: база “Дізнайся більше про свого бізнес-партнера”. Як перевірити контрагента?

Що таке податкове повідомлення-рішення

Податкова перевірка закінчується складанням (п. 86.1 ПКУ):

  • акта – якщо в ході перевірки були встановлені порушення;
  • довідки – за відсутності порушень.

Протягом 15 календарних днів після вручення акта, орган ДПС вручає податкове повідомлення-рішення (ППР), якщо платник податку не подав до ДФС заперечення на акт перевірки.

ППР – це письмове повідомлення органу ДПС про зобов’язання платника податків сплатити суму грошового зобов’язання, визначених згідно ПКУ та інших нормативних документів, контроль за виконанням яких покладено на орган ДПС (пп. 14.1.157 ПКУ).

ППР містить (п. 58.1 ПКУ):

  • підставу для нарахування податкового зобов’язання;
  • посилання на відповідні норми закону;
  • суму податкового зобов’язання, яку повинен сплатити платник податку;
  • суму зменшеного (збільшеного) бюджетного відшкодування та/або суму зменшення від’ємного значення ПДВ;
  • розрахунки податкового зобов’язання і штрафних (фінансових) санкцій.

ППР вважається врученим, якщо воно передане посадовій особі такого платнику податків під підпис або надіслане рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Якими бувають ППР для платників ПДВ

Форми ППР наведено в додатках до Порядку надіслання контролюючими органами ППР платникам податку (наказ Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204, далі – Порядок № 1204). За результатами перевірки платник ПДВ може отримати такі ППР (див. таблицю). Це не всі існуючі ППР, так як є ще ті, які не пов’язані з ПДВ та зі штрафами взагалі.

Форма ППР

Додаток Порядку № 1204

Вид порушення з ПДВ

Штраф за порушення

“Р”

Додаток 2

Завищення або заниження податкових зобов’язань, що з’ясувалося в ході документальних, камеральних перевірок

25%; 50% (при повторному порушенні протягом 1095 днів) (п. 123.1 ПКУ) + пеня. Штраф нараховується на суму заниження податкового зобов’язання.

“Р1”

Додаток 3

Заниження або завищення податкового кредиту та/або податкових зобов’язань в декларації, що не привело до донарахування грошових зобов’язань (крім випадків, коли таке заниження/завищення враховане при винесенні інших ППР за результатами перевірки).

“Ш”

Додаток 4

Порушення строків сплати грошових зобов’язань.

10% (при затримці до 30 кал. днів); 20% (при затримці більше ніж на 30 кал. днів) (п. 126.1 ПКУ).

Штраф накладається на суму погашення податкового боргу.

“В1”

Додаток 6

Завищення заявленої суми бюджетного відшкодування, у тому числі вже відшкодовану на момент перевірки

25%; 50% (при повторному порушенні протягом 1095 днів) (п. 123.1 ПКУ).

Штраф накладається на суму заниження податкових зобов’язань.

“В3”

Додаток 7

Відмова у бюджетному відшкодуванні.

“В4”

Додаток 8

Зменшення від’ємного значення ПДВ.

25%; 50% (при повторному порушенні протягом 1095 днів) (п. 123.1 ПКУ).

Штраф нараховується на суму завищення суми бюджетного відшкодування

“Н”

Додаток 13

Порушення строків реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригувань у ЄРПН.

10% (до 15 кал. днів); 20% (від 16 до 30 кал. днів); 30% (від 31 до 60 кал. днів); 40% (від 61 і більше кал. днів); 50% (відсутність реєстрації) (п. 1201.1 ПКУ).

Штраф нараховується на суму ПДВ, що зазначена у податковій накладній чи розрахунку коригування.

“ПН”

Додаток 14

Виявлення помилки в обов’язкових реквізитах податкової накладної

170 грн і виправлення помилки. У разі невиправлення помилок: 10% (до 15 кал. днів); 20% (від 16 до 30 кал. днів); 30% (від 31 до 60 кал. днів); 40% (від 61 до 90 кал. днів); 50% (від 91 до 120 кал. днів); 60% (від 121 до 150 кал. днів); 70% (від 151 до 180 кал. днів); 100% (після 181 кал. днів) (п. 1201​.1 ПКУ).

Штраф нараховується на суму ПДВ, який заначений у податковій накладній з помилками у реквізитах.

Відображення наслідків перевірки у податковій звітності

У декларації з ПДВ не відображаються донарахування податку, нарахування штрафних санкцій і пені. Відображаються тільки порушення визначені ППР В3 і В4, що впливають на суму від’ємного значення, яке включається до складу податкового кредиту наступного звітного періоду.

Відображення наслідків перевірки в бухгалтерському обліку

Виправлення в бухобліку та проводки здійснюються тільки на дату узгодження ППР. Типові бухгалтерські проведення наведено у таблиці нижче.

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Донарахувано податкове зобов’язання за наслідками перевірки

1

Нарахування штрафу у розмірі 170 грн

948

641

170,00

2

Виявлено заниження податкового зобов’язання при реалізації на 10000 грн

702

641

10000,00

3

Виявлено заниження податкового зобов’язання при реалізації у минулих звітних періодів

441

641

10000,00

Зменшено за результатами перевірки суму податкового кредиту

1

Зменшено суму податкового кредиту методом “червоне сторно”

[641]

[644]

-2000.00

2

Віднесено зменшення суми зменшеного податкового кредиту на витрати

949

(або 441)

644

2000.00

3

Нарахувано штраф відповідно до надісланого ППР

948

641

500,00

Завищення податкових зобов’язань поточного звітного періоду

1

Зменшено податкові зобов’язання методом “червоне сторно”

[702]

[641]

-1000,00

Завищення податкових зобов’язань минулих звітних періодів

1

Зменшено податкові зобов’язання методом “червоне сторно”

[643]

[641]

-1000,00

2

Збільшено суму нерозподіленого прибутку

643

441

1000,00

Чому рахунок 441 для обліку результатів перевірок

Щодо використання рахунків, то є лист Мінфіну від 22.07.2009 р. № 31-34000-20-10/19944, де зазначається, що недостовірно визнана сума податків для цілей бухгалтерського обліку є помилкою. Відповідно до П(С)БО 6 виправлення помилок, допущених при складання фінансової звітності у попередніх звітних періодах здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) та відображається на субрахунку 441 (або 442) в кореспонденції з субрахунком 641. Таким чином, рекомендуємо для виправлень помилок з ПДВ щодо декларацій закритих звітних періодів минулих кварталів, минулих років використовувати саме субрахунок 441, як показано у проведеннях вище.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді