Лікарня-КНП фінансується з бюджету: який план рахунків використовувати

UA RU
Лікарня-КНП повністю фінансується з місцевого бюджету. Бухгалтерія продовжує застосовувати субрахунки за планом для державного сектору. Так можна чи це порушення? Який план рахунків використовувати?

Це порушення. Медзаклад після перетворення в КНП набув статусу суб’єкта господарської діяльності. Тому повинен вести бухоблік та складати фінансову звітність за нормативними актами для госпрозрахункового сектору, як-от:

1) Наказ Мінфіну вiд 30.11.1999 № 291 та затверджені ним —

  • План рахунків бухгалтерського обліку активiв, капiталу, зобов’язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй (далі — План рахунків № 291);
  • Інструкція про застосування Плану рахунків № 291;

2) П(С)БО.

Фінансова діяльність КНП здійснюється з місцевого бюджету, хоча наразі є лише одержувачем бюджетних коштів, а не їх розпорядником. Тому отримані з місцевого бюджету кошти ви повинні відображати в обліку:

  • Д-т субрахунку 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті»;
  • К-т субрахунку 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів».

Щоб правильно організувати бухоблік, маєте сформувати власну облікову політику. Керуйтеся П(С)БО та Методичними рекомендаціями щодо облікової політики підприємства, затвердженими наказом Мінфіну від 27.06.2013 № 635. Облікову політику регламентуйте внутрішнім документом. Із нього ви і контролери при перевірках черпатимете інформацію про обраний метод нарахування амортизації, спосіб створення резерву сумнівних боргів, вартісну межу для МНМА тощо.

Замініть регістри бухобліку. Відтепер маєте використовувати регістри, визначені Методичними рекомендаціями по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затвердженими наказом Мінфіну від 29.12.2000 № 356.

Убезпечте себе від ризиків — передбачте в документі про облікову політику перехідний період, щоб призвичаїтися до нових субрахунків та регістрів: два, три місяці чи навіть півроку. Зазначте, що протягом перехідного періоду вестимете облік паралельно за субрахунками обох планів та старими й новими обліковими регістрами. За новими субрахунками та обліковими регістрами ви відображатимете загальні обороти за місяць. План рахунків медзакладу

Коли опануєте нові правила, видайте наказ про завершення перехідного періоду. Зберігайте старі облікові регістри той час, що визначили в номенклатурі справ.

Увага: Не знищуйте старі регістри допоки не пройдете перевірку та незалежний аудит.

Не зволікайте — якнайшвидше укладіть угоду з ліцензованим фахівцем про проведення аудиту. Він допоможе КНП вирішувати проблемні питання бухобліку та уникати порушень законодавства. Адже річну фінансову звітність, звіт про управління і звіт про платежі на користь держави, складення яких передбачає законодавство, КНП муситиме оприлюднити разом з аудиторським звітом на веб-сторінці чи сайті в повному обсязі (або в інший спосіб у випадках, визначених законодавством). Застосовуйте такий формат оприлюднення, який виключає внесення змін до фінзвітності КНП іншими користувачами.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді