Облік передплати періодики

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Підприємство передплатило бухгалтерський і маркетинговий журнали на рік. Як обліковувати витрати?

Один із принципів бухобліку — принцип нарахування, відповідно до якого доходи і витрати відображають у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності у момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів (ст. 4 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV).

Національні стандарти бухобліку уточнюють, що:

  • фінансова звітність підприємства формується з дотриманням, зокрема, принципу нарахування та відповідності доходів і витрат. Щоб визначити фінансовий результат звітного періоду, слід порівняти доходи звітного періоду з витратами, які здійснили для отримання цих доходів (п. 6 розд. ІІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»);
  • витрати визнають витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого їх здійснили (п. 7 П(С)БО 16 «Витрати»).

Отже, якщо актив забезпечує отримання економічної вигоди протягом кількох звітних періодів, витрати на його придбання відображають у складі витрат на основі систематичного і раціонального їх розподілу протягом цих звітних періодів.

Передплату періодичних видань для господарських цілей оформлюють, як правило, на умовах попередньої оплати: на місяць, квартал, півріччя, рік. Тому право визнати витрати на попередню оплату виникає в результаті систематичного і раціонального розподілу цих витрат. Для цього спочатку їх слід відобразити у складі витрат майбутніх періодів.

Витратами майбутніх періодів вважають витрати, які понесли у звітному періоді, але відносять до наступних періодів. За дебетом рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» відображають накопичення таких витрат, а за кредитом — їх списання і внесення до складу витрат звітного періоду (Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291). Розглянемо це на Прикладі.

Приклад: Облік передплати бухгалтерського журналу

Підприємство передплатило бухгалтерський журнал на 2023 рік. Вартість передплати — 3000 грн. Отже, вартість витрат на журнал щомісячно становить 250 грн (3000 грн ÷ 12 міс.)

№ з/п 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Д-т

К-т

 1 

Передплатили журнал на рік

371

311

3000

 2 

Відобразили витрати майбутніх періодів

39

631

3000

 3 

Здійснили залік заборгованостей

631

371

3000

 4 

Відобразили вартість отриманих екземплярів журналу у складі витрат поточного місяця

92

39

250

Передплату маркетингового журналу відображайте аналогічно, але витрати відносьте не на рахунок 92 «Адміністративні витрати», а на рахунок 93 «Витрати на збут».

Податковий кодекс України не вимагає коригувати фінансовий результат до оподаткування на витрати, пов’язані з передплатою на періодичні видання. Важливо лише документально підтвердити понесені витрати. Документом, що підтверджує передплату, є квитанція (платіжне доручення), рахунок на оплату, передплатний абонемент. А фактичне отримання періодичних видань підтверджує накладна або бухгалтерська довідка (якщо передплату оформили через відділення Укрпошти).


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді