Облік абонементів для працівників

UA RU
Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Підприємство придбає для працівників абонементи в спортивний клуб. Розглянемо, як оформити таку операцію? Як оподаткувати і провести в бухгалтерському обліку абонементи для працівників? Як зазначити абонементи в Додатку 4ДФ?

Абонементи до спортивного клубу для працівників входять до так званого соціального пакета. На законодавчому рівні складові соцпакета не регламентовані, тому кожен роботодавець визначає його на власний розсуд.

Чи індексувати зарплати у квітні 2024 року

Індивідуальний абонемент

Виплати соціального характеру в грошовій і натуральній формі, що мають індивідуальний характер, як-то, зокрема, абонементів у групи здоров'я, належать до інших заохочувальних та компенсаційних виплат у складі фонду оплати праці (ч. 3 ст. 2 Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР, даліЗакон № 108; пп. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5, даліІнструкція № 5).

Бухоблік

Із господарською діяльністю пов’язати такі витрати у бухобліку не зможете. Тому включайте їх до складу інших витрат операційної діяльності і відображайте на субрахунку 949 «Інші операційні витрати».

ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума заробітної плати, яку нарахували кожній застрахованій особі, за видами виплат, що включають основну й додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема у натуральній формі, що їх визначають відповідно до Закону про оплату праці. Сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами також є базою нарахування ЄСВ (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Види виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати й інших заохочувальних та компенсаційних виплат визначайте за правилами, встановленими в Інструкції № 5. Оплату абонементів до спортзали, що їх видали працівникам підприємства, зараховують до інших заохочувальних і компенсаційних витрат у складі фонду оплати праці (пп. 2.3.4 Інструкції № 5).  Тому їх вартість є базою для нарахування ЄСВ за ставкою 22% (ІПК ДФС від 17.02.2020 р. №643/ІПК/28-10-30-02-10). 

Якщо працівник оплачує частину вартості абонемента, на суму знижки, що він отримав із вартості придбаного абонемента, також нараховуйте ЄСВ (лист ДФС від 04.03.2016 № 4768/10/28-10-06-11).

ПДФО та військовий збір

Доходи, що надає податковий агент, якщо такий дохід не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму і не є заробітною платою або винагородою за цивільно-правовими договорами, визнають додатковим благом (пп. 14.1.47 ПК). Отже, з індивідуальної вартості абонемента до спортзали утримуйте ПДФО за ставкою 18%.

До того ж, якщо додаткове благо надаєте у негрошовій формі, суму податку обчислюйте за правилами, визначеними в пункті 164.5 ПК, тобто із застосуванням натурального коефіцієнта — 1,219512 (=100/(100-18)) для ставки ПДФО 18%.

Із вартості абонемента утримайте також військовий збір за ставкою 1,5%. Адже об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 ПК (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПК), тобто загальний оподатковуваний місячний (річний) дохід працівника. Військовий збір нараховуйте без застосування натурального коефіцієнта.

Із правил оподаткування ПДФО є виняток. До оподатковуваного доходу не включають додаткове благо, зумовлене, зокрема, виконанням платником податку трудової функції або передбачене нормами колективного договору (пп. «а» пп. 164.2.17 ПК).

Тобто якщо надання додаткового блага включили до трудового чи колективного договору, воно стає складовою заробітної плати як інші заохочувальні та компенсаційні виплати з відповідним оподаткуванням. Тоді утримуйте ПДФО (18%) і військовий збір (1,5%) без застосування натурального коефіцієнта.

Увага: якщо у колдоговорі передбачили, що надаватимете працівникам абонементи до спортзали, натурального коефіцієнта не застосовуйте.

Якщо можливість компенсувати вартість оздоровчих абонементів записали до розділу «Оплата праці» колективного або індивідуального трудового договору, сума такої компенсації є виплатою, пов’язаною з відносинами трудового найму. Як наслідок, отриманий працівником дохід «на оздоровлення» вважайте заробітною платою. У додатку 4ДФ до Податкового розрахунку відображайте його у загальній сумі зарплати, яку нарахували працівникові за звітний квартал, із ознакою доходу «101».

Коли трудовий чи колективний договір не передбачає такої компенсації, з метою оподаткування ПДФО визначайте її як додаткове благо (пп. «г» пп. 164.2.17 ПК). Тоді у додатку 4ДФ відображайте її з ознакою доходу «126».

Сума військового збору потрапить у додаток 4ДФ за рядком «Військовий збір».

Розглянемо викладене на Прикладі.

Приклад компенсації роботодавцем вартості абонементів працівникам

Підприємство компенсувало менеджерові зі збуту Лавренчук О.П. вартість абонемента до спортивної зали. Абонемент працівниця придбала самостійно. За положеннями розділу «Оплата праці» колективного договору підприємства сума компенсації працівникам оздоровчих абонементів входить до складу заробітної плати.

Вартість абонемента на місяць — 400 грн. Оклад працівниці — 12 000 грн.

Оздоровчі послуги надає суб’єкт господарювання — неплатник ПДВ

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Д-т

К-т

1

Нарахували працівниці заробітну плату за місяць (12 000 грн + 400 грн)

93

661

12 400

2

Нарахували ЄСВ (12 400 грн × 22%)

93

651

2728

3

Утримали

  • ПДФО (12 400 грн × 18%)

661

641/пдфо

2232

  • військовий збір (12 400 грн × 1,5%)

661

642

186

4

Перерахували

  • ЄСВ

651

311

2728

  • ПДФО

641/пдфо

311

2232

  • військовий збір

642

311

186

5

Перерахували суму зарплати на картковий рахунок працівниці

661

311

9982

Корпоративний абонемент

Пошукаємо альтернативний варіант оздоровити працівників. Податківці та ВАСУ неодноразово зазначали, що додаткове благо має бути персоніфіковане, тобто пов’язане з конкретною фізичною особою.

Тож можемо зробити висновок — якщо абонемент до спортзалу придбано на невизначене коло осіб, його вартість не оподатковуватиметься ПДФО, військовим збором та ЄСВ.

Спортклуби продають корпоративні клубні абонементи до тренажерної зали на певну кількість осіб. Таким абонементом може скористатися будь-який працівник. У такому випадку це і буде невизначено коло осіб, коли не можна визначити, хто та скільки разів відвідував спортклуб, а отже, таке благо є неперсоніфікованим.

Для цього підприємство оплачує час у тренажерному залі для заняття спортом усіх своїх працівників. Щоб скористатися своїм правом, працівники підприємства повинні пред’явити на вході до тренажерного залу перепустку або інший документ, за яким їх можна ідентифікувати. Тобто, назвати тільки місце роботи, щоб відвідувача пустили для виконання спортивних вправ.

Вигідний цей варіант і тим, що підприємству достатньо укласти договір із тренажерним залом і оплатити його оренду.

Бухоблік

Корпоративний абонемент обліковуйте аналогічно до індивідуального абонемента — як негосподарські витрати — на субрахунку 949.

ПДВ

Якщо підприємство орендує тренажерний зал у платника податку на додану вартість, то він має право включити суму ПДВ, вказану в зареєстрованій тренажерним залом податковій накладній у ЄРПН, до податкового кредиту. Оскільки пов’язати витрати на оренду тренажерного залу із господарською діяльністю не вдасться, то слід нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання згідно з підпунктом «г» пункту 198.5 ПК.

ПДФО, військовий збір та ЄСВ

За корпоративним абонементом спортивну залу відвідує невизначена кількість працівників. Зважаючи на це персоніфікувати витрати неможливо. Отже, витрати на придбання корпоративного абонемента не можна розглядати як доходи працівників. Тому не оподатковуйте їх ПДФО і військовим збором. ЄСВ також не нараховуйте.

РЕЗЮМЕ

Щоб надавати працівникам абонементи до спортзали з податковою вигодою, укладіть договір із фітнес-клубом. Передбачте в ньому дні і часи, коли працівники відвідуватимуть спортзалу. Так уникнете персоніфікації і не доведеться оподатковувати додаткове благо працівників.

 



зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді