Податок на прибуток 2019

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Український бухгалтер перебуває постійно в процесі навчання. Адже такого мінливого податкового законодавства ще треба пошукати. Податок на прибуток є якраз одним з наймінливіших. За останні 10 років механізм його розрахунку радикально змінювали двічі (2011 р., 2015 р.), не рахуючи численних дрібних змін. Що ж нам несе 2019 рік? Невже нову реформу податку на прибуток через його повне скасування? Відчувається подих нового вітру змін (чи буревію?) – податок на виведений капітал. Про все в даному огляді.

Що готує Держбюджет 2019?

Поданий нині Проект закону про Державний бюджет України на 2019 рік та розрахунки наповнення державного бюджету ґрунтуються на існуванні і в 2019 році податку на прибуток. Однак, за заявами Мінфіну існує ще й план “Б” – другий розрахунок наповнення держбюджету, де податок на прибуток замінений на податок на виведений капітал. Це значить, що нам готують, по-суті, 2 альтернативних варіанти, битва яких відбудеться цієї осені у Верховній раді. Нагадуємо, що ще 4 липня 2018 року Президентом до парламенту був поданий проект змін до ПКУ, який заміняє податок на прибуток податком на виведений капітал (так званий Законопроект № 8557). Чому битва? Те, що проект подав сам Президент і настоює на його прийнятті в цьому році ще не означає 100% його прийняття, так як проти нового податку виступають:

  • деякі фракції ВРУ;
  • частина бізнесу (здебільшого великі підприємства, зокрема тютюнові компанії, які остерігаються підвищення інших податків після цього, в першу чергу, акцизів);
  • Міжнародний валютний фонд.

Останній застерігає про втрату доходної частини держбюджету в перші роки існування нового податку, так як вряд чи компенсаційні заходи зможуть урівноважити ситуацію. Схожої думки притримується й прем’єр.

Питання осені 2018 року – податок на прибуток залишити/замінити

Однак, ряд експертів говорять про шанс 90% проходження податку на виведений капітал уже осінню цього року. То ж ми теж, як і уряд, розглянемо тут обидва варіанти. Отже, до чого слід готуватися?

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Податок на прибуток 2019: залишити й жити по-старому

Це варіант 1. Найбільш спокійний для бухгалтера та керівництва більшості підприємств. Все залишається як є. Без змін. Це значить, що податок на прибуток зберігається і надалі залишаються існуючі підходи:

  • податок на прибуток обчислюється на основі фінансового результату до оподаткування за даними бухгалтерського обліку (= доходи – витрати). Платники-великодоходники (обсяг доходу більше 20 млн грн) чи добровольці ще й коригують його на податкові різниці;
  • фінансова звітність є невід’ємною частиною декларації з податку на прибуток та подається до ДФС.

Вся так і залишиться у 2019 році. Поки що ніяких змін по варіанту 1 до ПКУ не видно. Це й логічно – адже Мінфін, по-суті, більше уваги зараз приділяє альтернативному варіанту і підготував аж цілий новий розділ до ПКУ по новому податку.

Податок на прибуток 2019: скасувати й жити по-новому

Це варіант 2. Це уже черговий стрес-тест для бухгалтера та керівництва бізнесу. Бухгалтеру доведеться заново вивчати цілу нову главу ПКУ – це буде третя глава. Так-так, саме та, яка зараз присвячена податку на прибуток. Адже за Законопроектом № 8557 податок на прибуток перекочовує в прикінцевий розділ ХХ. Виходить, що податок на прибуток якось залишається й у другому варіанті розвитку подій? Так, його залишають тимчасово:

  • для банків – їм надається право до кінця 2021 року подумати й обрати самостійно, що вони хочуть сплачувати – податок на прибуток чи податок на виведений капітал. Але з 2022 року – всіх їх теж переведуть на новий податок;
  • для тих осіб, які подають декларації за 2018 рік, а також уточнюючі розрахунки за 2018 рік та звітні періоди раніше (це можна буде робити до 31 грудня 2022 року);
  • для тих осіб, які сплачують податок з доходу нерезидента через виплату нерезиденту дивідендів за 2018 рік.

Це все новий клопіт для бухгалтера, коли треба буде вивчити, десь у грудні-січні, як це жити по-новому. Однак, які проблеми для керівництва чи власників бізнесу?

Керівництву (власникам) доведеться вивчати нові умови оподаткування та, можливо, займатися реорганізацією бізнесу. Старі схеми оптимізації оподаткування, наприклад, через подрібнення бізнесу, активне використання спрощеної системи оподаткування можуть стати не тільки зайвими, але й затратно-збитковими, так як можуть потрапити під поняття “виведення капіталу”.

Податок на виведений капітал 2019

Що ж чекає бухгалтера та бізнес, якщо подує цей новий буревій змін – податок на виведений капітал? Звичайно, що вивчати деталі ще поки що зарано, але зрозуміти його ідею та основне, до чого слід готуватися – можна уже зараз.

Суть податку – оподатковувати не прибуток, а будь-який вихід капіталу з підприємства чи господарські операції, які прирівняні до таких. Виходить, що:

  • обліковувати доходи та витрати для даного податку буде не потрібно. Необхідно буде вести податковий облік лише окремих господарських операцій, які потрапляють під оподаткування. На основі такого обліку має бути складена декларація з податку на виведений капітал;
  • фінансова звітність стає непотрібною для розрахунку податку та, ймовірно, не буде подаватися до ДФС;
  • якщо підприємство не виплачувало дивіденди, не повертало внески засновникам та не проводило операцій, які прирівняні до вилучення капіталу, то податок взагалі сплачуватися не буде.

Податок на виведений капітал не передбачає обліку доходів і витрат, фінансового результату – все це не є базою оподаткування

Більше того, ДФС обіцяє перевести все в автоматизований режим. Що це значить? Вона передбачатиме наступні елементи:

  • створення Реєстру платників податку на виведений капітал (туди потраплять всі платники податку на прибуток станом на 1 грудня 2018 року);
  • створення системи кодифікації господарських операцій. Бухгалтеру доведеться проставляти коди операцій у платіжних документах (по окремому коду на кожний вид оподатковуваної операції та універсальний код для інших);
  • інформацію щодо операцій треба буде подавати через електронний кабінет щодня (мабуть, тільки щодо оподатковуваних);
  • здійснюватиметься автоматизований аналіз податкової інформації, про результати якої платник податку знатиме до 10-го числа третього місяця кварталу, який настає за звітним;
  • звітним буде квартал, а в окремих випадках – рік.

У разі прийняття Законопроекту № 8557 все це почне діяти з 1 січня 2019 року.

Переплачений податок на прибуток 2019

Якщо все ж таки настануть ці зміни, то що буде з існуючими збитками та переплатами з податку на прибуток? Зі збитками не буде нічого. Перенести їх на оплату податку на виведений капітал не можна й неможливо через різні об’єкти оподаткування. Щодо переплати з податку на прибуток, то урядовці обіцяють, що її або можна буде зарахувати в рахунок сплати податку на виведений капітал або отримати відшкодування з бюджету на рахунок платника податку.

Корисна стаття

Податок на виведений капітал 2019: початок дії

Введення податку-замінника податку на прибуток планується з 1 січня 2019 року. Під новий податок потраплять і всі господарські операції, які відбуваються у 2019 році, але по договорам укладеним ще до цього.

1 січня 2019 року – можливий вступ у дію податку на виведений капітал

Однак, нарахувати та сплатити податок на прибуток за 2018 рік треба буде за старими правилами, крім виплати дивідендів. Вона уже потрапить під нові правила, про які в кінці даної консультації.

Платники та ставки податку на виведений капітал

У разі впровадження нового податку буде діяти наступний механізм його розрахунку:

  • будуть існувати платники податку на виведений капітал: ними автоматично стають всі платники податку на прибуток;
  • будуть існувати неплатники податку на прибуток: фізичні особи, фізособи-підприємці загальної системи, єдиноподатники як фізичні особи, так і підприємці.

Під об’єктом особливої уваги ДФС стануть операції між платниками та неплатниками податку на виведений капітал.

Існуватиме 3 ставки податку:

  • 15% – пряме виведення капіталу;
  • 20% – прирівняні до виведення капіталу операції;
  • 5% – по платежам щодо погашення боргів пов’язаним особам-нерезидентам.

Платники та ставки податку на виведений капітал

Більш детально, які операції потрапляють під оподаткування податком на виведений капітал (ПВК), можна з’ясувати з таблиці нижче.

База оподаткування ПВК

Види платежів

(виведення ресурсів)

Ставка податку на виведений капітал

Операції з виведення капіталу

Дивіденди у грошовій/негрошовій формах, які сплачуються неплатнику ПВК*

15%

Повернення вкладів власнику (неплатнику ПВК) при його виході чи ліквідації підприємства (сума перевищення = вартість повернення – вартість вкладу)

Майно, що повертається у межах спільної діяльності неплатнику ПВК (сума перевищення = вартість майна, що повертається – вартість внеску)

Виплати в грошовій/негрошовій формі частини прибутку державним/комунальним підприємствам.

Операції, які прирівняні до виведення капіталу

Виплата процентів, штрафів, комісій нерезидентам з держав з низькими ставками податку на прибуток або нерезидентам, що є пов’язаними особами

20%

Виплати за договорами страхування та перестрахування закордон (страховикам-нерезидентам) за певними правилами згідно п. 137.1.2 проекту.

Сплата роялті (понад ліміт), здійснення фінансових інвестицій закордон, перекази на рахунки в іноземних банках з рахунку в українському банку

Сплата зобов’язань по укладеним договорам, якщо їх виконання не призводить до отримання майна, робіт, послуг чи зарахування коштів на рахунок платника податку в українському банку

Надання безповоротної фінансової допомоги, безоплатна передача майна та інші прирівняні операції

Внески до статутного капіталу, внески до спільної діяльності, які здійснюються неплатникам ПВК

Фінансова допомога, що не була повернута протягом 12 місяців**

Придбання товарів, робіт, послуг у платників єдиного податку, які є пов’язаними особами

Донараховані суми по контрольованим операціям за правилами трансфертного ціноутворення, якщо їх умови не відповідають правилам “витягнутої руки”.

Придбання робіт, послуг у нерезидентів–неплатників ВПК або надання майна, робіт, послуг таким нерезидентам, якщо розрахунки по ним перевищують 360 днів.

Платежі пов’язаним особам-нерезидентам, що знаходяться в державах з низькою ставкою податку на прибуток (ставка податку

Операції з пов’язаними особами-нерезидентами

Погашення боргових зобов’язань, крім тих, що оподатковуються по ставці 20% (див. вище)

5%

Операції з іншими платниками ПВК

Виплата дивідендів, повернення внесків до статутного капіталу, спільної діяльності

Не оподатковується

Сплата роялті, використання трансфертних цін

Фінансова допомога, відсотки та інші прирівняні платежі

Отримання прибутку підприємством

Операції, що призводять до збільшення фінансового результату

Не оподатковується

* виняток – платежі акціями та платежі громадським організаціям інвалідів (детальніше – п. 136.1.1 проекту змін до ПКУ);

** крім фінансової допомоги наданої неприбутковим організаціям, а також працівникам – непов’язаним особам, якщо така допомога передбачена колективним договором, або оподатковується ПДФО чи знаходиться в межах суми, яка не оподатковується ПДФО (у 2019 р. – до 2690 грн).

Податок на виведений капітал 2019: зміни у визначеннях термінів

Крім радикальної зміни механізму оподаткування ПВК передбачає й зміни під дані нові умови деяких термінів.

Термін

Що змінюється (розширення меж визначення)

Дивіденди

Під дивіденди потрапить і зарахування вимог один до одного, відступлення права вимоги, переведення боргу, а не тільки платежі в грошовій/негрошовій формах.

Звичайна ціна

Перевищення договірної ціни більш ніж на 20% від звичайної буде підставою для нарахування ПВК.

Пов’язана особа

Пов’язаними будуть вважтися також особи, які отримали кредитів, фінансової допомоги, прирівняних виплат більше ніж в 1.5 рази за величину власного капіталу однієї з сторін.

Фінансова допомога

До неї буде прирівнюватися списання боргів неплатникам ПВК, різниця між звичайною та договірною ціною, суми кредитів нерезидентам–неплатникам ПВК на строк більше року, суми штрафів, пені на користь неплатників ПВК-пов’язаних осіб.

Безоплатне надання товарів, робіт, послуг

Попадають товари, по яким строк оплати перевищує 24 місяці.

Виплата дивідендів 2019: 2 варіанти оподаткування

У 2019 році дивіденди у разі введення податку на виведений капітал доведеться виплачувати з новими правилами оподаткування. Для порівняння наводимо відмінності в таблиці нижче.

Якщо правила “старі” 2018/2019

(податок на прибуток)

Якщо правила нові 2019

(податок на виведений капітал)

Податок/платіж

Ставка

Податок/платіж

Ставка

Авансовий внесок з бази нарахування, по якій ще був не сплачений податок на прибуток, якщо виплата юрособам-платникам податку на прибуток

18%

ПВК, якщо виплата відбувається неплатнику ПВК, у т.ч. єдиноподатникам, фізичним особам, нерезидентам

15%

ПДФО, якщо дивіденди виплачуються фізособам

9%

(основна)

ПВК, якщо виплата відбувається платнику ПВК

0%

Дивіденди нерезидентам

15%

ПДФО, якщо дивіденди виплачуються фізособам

Відсутній

Додамо, що проект № 8557 передбачає, що у 2019 році ще не будуть оподатковуватися податком на виведений капітал дивіденди за 2018 рік за умови, якщо вони виплачуються у межах величини оподатковуваного прибутку, з якого уже був сплачений податок на прибуток підприємств (особливо, це стосується щоквартальних платників податку на прибуток). Крім того, при виплаті дивідендів за 2018 рік нерезидентам доведеться ще й заплатити останній раз податок на доходи нерезидентів (15%).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді