Примітки до фінансової звітності: хто складає та як заповнити

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Примітки до фінансової звітності — це сукупність показників і пояснень, які забезпечують деталізацію та обґрунтованість статей фінансової звітності, а також іншої інформації, розкриття якої вимагають стандарти бухгалтерського обліку (п. 3 розд. І НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»). Примітки готуються у довільній формі, але при складанні повнокомплектної фінансової звітності за НП(С)БО є ще обов’язкова стандартизована форма приміток – так звана форма № 5.

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Хто складає стандартизовані примітки до фінансової звітності

Примітки до фінансової звітності (далі — Примітки) за стандартною формою № 5 подають усі юрособи, що складають повнокомплектну фінансову звітність у складі балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів і звіту про власний капітал.

Хто не складає стандартизовані примітки до фінансової звітності

Форма № 5 не складається підприємствами-спрощенцями, до яких належать:

  • мікропідприємства;
  • малі підприємства;
  • непідприємницькі товариства;
  • єдиноподатники-юрособи 3 групи (скоріше за все, за 2022 рік – востаннє).

Для вищезгаданих підприємств встановлена скорочена за показниками фінансова звітність лише у складі двох форм – балансу та Звіту про фінансові результати (ч. 3 ст. 11 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996далі — Закон про бухоблік). Тобто такі підприємства при складанні фінансової звітності використовують НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність», а не повнокомплектну фінансову звітність за НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Критерії щодо типів (розмірів) підприємства для спрощенців наведено у таблиці нижче.

КРИТЕРІЇ

для спрощенців – малих та мікропідприємств

Назва

вид суб’єкта господарювання*

мікропідприємство

мале підприємство

балансова вартість активів

до 350 тис. євро

від 350 тис. євро до 4 млн євро

чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

до 700 тис. євро

від 700 тис. євро до 8 млн євро

середня кількість працівників

до 10 осіб

від 10 до 50 осіб

* достатньо виконання двох із трьох умов. Щодо показників у євро застосовується офіційний курс гривні щодо іноземних валют (середній за період) (ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік)

Зверніть увагу, що за проєктом змін до НП(С)БО 25, затвердження яких очікується від Мінфіну у 2023 році, єдиноподатники втратять право на спрощену фінансову звітність та будуть користуватися НП(С)БО 25 на загальних підставах, тобто в залежності від наведених вище у таблиці типів (розмірів) підприємства.

За який період складають стандартизовані примітки

Примітки за формою № 5 — річна форма фінзвітності (ст. 13 Закону про бухоблік). Тож її складають лише за річний звітний період. До фінансової звітності за квартал (чи місяць) Примітки не входять.

Хто підписує примітки

Як і решту форм фінансової звітності, Примітки підписує:

  • керівник (власник) підприємства або уповноважена ним особа;
  • бухгалтер чи особа, яка веде бухгалтерський облік підприємства.

Якщо бухгалтерський облік веде стороннє підприємство, що провадить діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності, фінансову звітність підписує керівник підприємства або уповноважена особа, а також керівник спеціалізованого підприємства, що веде облік, або уповноважена ним особа.

За якою формою складають стандартизовані примітки

Типову форму фінансової звітності № 5 «Примітки до річної фінансової звітності» затверджено наказом Мінфіну від 29.11.2000 р. № 302 (далі Наказ № 302).

Форму № 5 не застосовують:

  • банки;
  • бюджетні установи;
  • представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності;
  • суб’єкти малого підприємництва;
  • підприємствами, які складають фінансову звітність за МСФЗ (п. 7 Наказу № 302).

Ті, хто застосовує МСФЗ, використовують самостійно розроблену форму з огляду на вимоги МСБО 1 «Подання фінансової звітності».

Яка одиниця виміру при складанні приміток

Показники у Примітках наводять у тисячах гривень без десяткових знаків (листи Мінфіну від 14.04.2006 р. № 31-34000-20-25/7725, від 21.01.2009 р. № 31-34020-01-16/1329).

Яку інформацію розкривати у примітках

Форма № 5 має 15 розділів. І це той мінімум інформації, яку слід навести, адже чи не в кожному НП(С)БО є вимоги до розкриття даних у Примітках для окремих суб’єктів.

Інформація, яку треба наводити у Примітках, залежить від того, чи зобов’язані суб’єкти оприлюднювати фінансову звітність. Оприлюднювати фінансову звітність мають (ст. 14 Закону про бухоблік):

  • підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів);
  • публічні акціонерні товариства;
  • суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та підприємства, які провадять діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення;
  • великі підприємства, що не є емітентами цінних паперів;
  • середні підприємства;
  • інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств;
  • головні розпорядники бюджетних коштів.

Підприємства, що становлять суспільний інтерес, — великі підприємства, емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи (крім інших фінансових установ та недержавних пенсійних фондів, що належать до мікропідприємств та малих підприємств) (ст. 1 Закону про бухоблік).

Суб’єкти, що не зобов’язані оприлюднювати інформацію, можуть обмежитися тими даними, що містить форма № 5, і навести додаткові дані (див. таблицю нижче).

Додаткова інформація для тих, хто не оприлюднює фінансову звітність

Інформація про

Норма НП(С)БО

виправлення помилок, яких припустилися у попередніх періодах

п. 20 НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»

зміст і сума змін в облікових оцінках, які суттєво впливають на результати поточного періоду, або, як очікується, впливатимуть на майбутні періоди

п. 21 НП(С)БО 6

події, що сталися після дати балансу (за потреби). Слід розкривати зміст події та оцінку її впливу на фінансовий результат або обґрунтувати неможливість такої оцінки

п. 23 НП(С)БО 6

вартість (первісну або переоцінену), за якою основні засоби відображені в балансі

пп. 36.1 НП(С)БО 7 «Основні засоби»

вартість (первісну або переоцінену), за якою нематеріальні активи відображені в балансі

пп. 36.1 НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи»

дебіторів і суми довгострокової дебіторської заборгованості

пп. 13.1 НП(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»

 

Підприємства, зобов’язані оприлюднювати фінансову звітність, крім інформації за статтями форми № 5, наводять й іншу інформацію, яку вимагають розкрити НП(С)БО (п. 3 Наказу № 302). Або ж інші нормативні документи.

Наприклад, отримувачі та набувачі гуманітарної допомоги наводять у Примітках інформацію про види і вартість одержаної гуманітарної допомоги та її використання за цільовими напрямами (п. 1.7 наказу Мінфіну «Про порядок бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги» від 14.12.1999 р. № 298).

Можна подати у Примітках й іншу інформацію, яку підприємство вважатиме суттєвою і такою, що більш повно й об'єктивно відображає його фінансове становище і результати діяльності. Наприклад, можна подати описові пояснення або детальніший аналіз статей, поданих у перелічених фінансових звітах, а також інформацію про статті, які не відповідають вимогам визнання у цих звітах. Тобто так, як це робиться, у фінансовій звітності, складеній за МСФЗ. Всю додаткову інформацію можна подавати у довільному вигляді, наприклад у формі пояснень, таблиць, графіків тощо (п. 4 Наказу № 302).

Як заповнити стандартизовані примітки до фінансової звітності

Затверджених правил заповнення типової (стандартизованої) форми Приміток немає. Є лише перелік інформації, яка має бути у Примітках, і тієї, яку можна наводити у довільній формі.

Деякі підказки знаходимо у Методичних рекомендаціях з перевірки порівнянності показників фінансової звітності, затверджених наказом Мінфіну від 11.04.2013 р. № 476. Заповнення основних показників форми № 5 наведено у таблиці нижче.

ЗАПОВНЕННЯ ПРИМІТОК

до фінансової звітності – форми № 5

Що включити

Які особливості

І. «Нематеріальні активи»

Деталізуйте інформацію про нематеріальні активи з рядків 1000, 1001, 1002, 1050 форми № 1 (Баланс)

Подайте за групами нематеріальних активів (п. 5 НП(С)БО 8). Розкрийте стан і рух нематеріальних активів — інформацію візьміть із сальдо й оборотів за відповідними субрахунками обліку нематеріальних активів рахунку 12. Покажіть також суму гудвілу з рядка 1050 форми № 1, якщо такий є, хоч гудвіл і не є нематеріальним активом

ІІ. «Основні засоби»

Розшифруйте показники з рядків 1010, 1011, 1012, 1015, 1016, 1017 форми № 1

Подайте інформацію за групами основних засобів (п. 5 НП(С)БО 7). Відобразіть стан і рух основних засобів (як обороти, так і сальдо за відповідними субрахунками рахунків 10, 11)

III. «Капітальні інвестиції»

Деталізуйте інформацію про капітальні інвестиції в необоротні активи з рядка 1005 форми № 1

Відобразіть стан і рух за капітальними інвестиціями, сальдо й обороти відповідних субрахунків рахунку 15

IV. «Фінансові інвестиції»

Розгорніть інформацію про фінансові інвестиції (окрім інвестицій, що є еквівалентами грошових коштів) із рядків 1030, 1035, 1160 форми № 1

Наведіть інформацію за:

  • фінансовими інвестиціями за методом участі в капіталі в асоційовані підприємства, дочірні підприємства, спільну діяльність;
  • іншими фінансовими інвестиціями.

При цьому розмежуйте короткострокові і довгострокові фінансові інвестиції. Для заповнення скористайтеся відомостями за рахунками 14 та 35.

V. «Доходи і витрати»

Деталізуйте дані з рядків 2120, 2180, 2200, 2220, 2240, 2250, 2255, 2270 форми № 2 (Звіт про фінансові результати)

До фінансових витрат не включайте витрати, віднесені до кваліфікаційного активу (капіталізовані), для них є довідкові рядки

VI. «Грошові кошти»

Розшифруйте рядки 1165, 1166, 1167, 1090 форми № 1

Розкрийте дані за субрахунками до рахунків 30, 31, 33

VII. «Забезпечення і резерви»

Подайте розширену інформацію до рядків 1520, 1521, 1660 форми № 1

Наведіть залишки резервів кожного виду, їхнього поповнення, використання і сторнування

VIII. «Запаси»

Деталізуйте інформацію, наведену у рядках 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1110 форми № 1

Подайте дані за групами запасів — фактично за рахунками 20, 21, 22, 23, 26, 28

IX. «Дебіторська заборгованість»

Розкрийте інформацію з рядків 1125, 1130 та 1155 форми № 1

Надайте інформацію щодо дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги та іншої заборгованості за строками непогашення. Якщо прострочених боргів немає, заповніть лише графу 3

X. «Нестачі і втрати від псування цінностей»

Наведіть суми:

  • списаних активів через нестачі і втрати;
  • відшкодування збитків;
  • шкоди, винуватців якої не знайшли (на кінець року не прийнято рішення щодо них)

Наведіть суми обороту за кореспонденцією Дт субрахунку 947 із Кт списаних активів (рахунки 20, 26, 28, 30, 33 тощо) та суми у кореспонденції Дт субрахунку 375 із Кт субрахунку 716 та Дт субрахунку 072

XI. « Будівельні контракти»

Деталізуйте інформацію за будівельними контрактами

Заповнюють підрядні організації

XII. «Податок на прибуток»

Розшифруйте дані з рядків 1045, 1500, 1621 форми № 1

Для заповнення скористайтеся сумами із рахунків 17 та 54, 98

XIII. «Використання амортизаційних відрахувань»

Розкрийте інформацію про суму нарахованої амортизації та використання амортизаційних відрахувань за напрямами

Немає окремих субрахунків, з яких можна взяти суми для заповнення цих показників. Візьміть інформацію з рахунків 13 та 09.

Показник використання амортизаційних відрахувань визначте на основі вартості капітальних інвестицій, які в бухобліку відображені у звітному році на рахунку 15, з урахуванням залишку на субрахунку 205 на кінець звітного року вартості не переданого у монтаж придбаного устаткування і будівельних матеріалів і конструкцій, що забудовник призначає для будівництва об’єктів основних засобів» (лист Мінфіну від 17.11.2003 № 31-04200-04-5/5570)

XI. «Біологічні активи»

Деталізуйте інформацію з рядків 1020, 1021, 1022, 1110 форми № 1

Заповнюють юрособи, які провадять сільськогосподарську діяльність (на основі НП(С)БО 30 «Біологічні активи»). Інформацію наведіть за довгостроковими та поточними біологічними активами

XV. «Фінансові результати від первісного визнання та реалізації сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів»

Розкрийте інформацію про доходи/витрати від первісного визнання, виручку від реалізації, собівартість реалізації

Заповнюють юрособи, які провадять сільськогосподарську діяльність (на основі НП(С)БО 30). Інформацію подайте за видами сільгосппродукції

 

 

Яку порівнювати інформацію у Примітках

У Примітках наведіть порівняльну інформацію за попередній рік (п. 4 розд. III НП(С)БО 1). Навіть форма № 5 містить такі дані не за всіма показниками. У ній порівняльна інформація хіба що для основних засобів, нематеріальних активів, забезпечень, резервів та біологічних активів — у Примітках для цього передбачено показники на початок звітного року. А щоб забезпечити порівнянність, фактично потрібно подати два комплекти Приміток — за минулий рік і поточний. На практиці зазвичай цього не роблять. Адже у користувачів (органів контролю) така інформація є. Повний комплект може зацікавити інвесторів, власників тощо.

Що наводити у рядках без назви

Форма № 5 також передбачає розкриття інформації, характерної для окремого підприємства. Її наводять у вписуваних рядках (без назви). Наприклад, у рядках 760, 770 розділу VII «Забезпечення і резерви» можна навести інформацію за резервами, яких немає в типовому наборі цієї форми, але підприємство їх створює.

 

 

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді