Здавання готівкової виручки через термінал

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Сучасні технології у банківських послугах стають все більш звичайними. Не винятком є і можливість здавання готівки до банку шляхом її внесення через термінал самообслуговування. Про даний спосіб здавання виручки до банку та облік таких операцій в сьогоднішній консультації.

Термінал як спосіб здавання виручки до банку

Можливість здавання виручки через банківські термінали прийшла до нас з новим Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі – Положення № 148). У ньому серед підтверджувальних документів щодо здавання виручки до банку названо (п. 29 Положення № 148):

  • уже стандартну для всіх квитанцію прибуткового касового документа банку або екземпляр супровідної інкасаторської відомості;
  • також квитанцію або чек банкомата, програмно-технічного комплексу самообслуговування (в банківських нормативних документах часто використовується абревіатура ПТКС) або чек платіжного терміналу.

Здавання виручки через термінал – сучасний та зручний спосіб

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Що таке ПТКС? Законом від 05.04.2001 р. № 2346 під ним розуміється пристрій, що дає змогу здійснювати операції автоматизовано без участі касира (оператора). Зазвичай під ПТКС розуміють усім зараз звичні банкомати, депозитні банкомати, платіжні термінали. Різниця між ними лише у функціональності й на практиці її провести важко. Інколи вживається ще більш широкий термін, який охоплює всі ці поняття – АТМ (автоматична касова машина, скорочення від перших англійських літер – Automated Teller Machine).

Як приклад ПТКС можна навести усім уже добре відомі зелені термінали Приватбанку, які дозволяють поповнити картковий чи інший рахунок, здійснити платежі, оплатити певні послуги. Маючи на території власного магазину такий термінал чи десь поруч цілком можна зекономити або час на дорогу до банку, або на послугах інкасації. Особливо це стосується ситуації, коли виручка невелика. Ще перевагами терміналу є цілодобова інкасація і те, що кошти практично одразу стають доступними до використання та здійснення платежів з розрахункового рахунку.

При здаванні виручки через термінал, як і при інших варіантах, готівкова виручка може бути зарахована на будь-який банківський рахунок суб’єкта господарювання за його вибором.

Інструкція для касира, або Квест «Продай товар через РРО»

Здавання готівкової виручки через термінал
Тетяна Нижникексперт Експертус Головбух
Касиру не буває сумно: пробивай товар, контролюй стрічку в РРО, роздруковуй чеки, підклеюй звіти... Голова йде обертом. А раптом вимкнули світло чи зламався касовий апарат — куди бігти? Спокійно! Усе під контролем. «Головбух» розробив для вас пам’ятку

Чи є обмеження на здавання готівки через термінал?

Якихось обмежень з боку НБУ немає. Обмеження в 10000 грн даного способу не стосується та й будь-якого внесення готівки до банку (роз’яснення ДФС у 109.13 ЗІР, п. 6 Положення № 148). На такий спосіб здачі виручки може встановлювати обмеження тільки сам обслуговуючий банк.

Як здати готівкову виручку через термінал?

Здаванню виручки передують наступні дії:

При внесенні виручки у платіжний термінал необхідно буде виконати кроки передбачені програмним забезпеченням відповідного банку. Наприклад, у терміналах Приватбанку є такі опції:

  • вибір рахунку;
  • вибір призначення платежу (виручка від послуг, торговельна виручка, власні кошти);
  • у разі вибору опції “торговельна виручка” треба вказати джерела її отримання: “надходження торговельної виручки від продажу товарів”, “надходження неторговельної виручки від продажу товарів”, “надходження виручки від продажу сільськогосподарської продукції”, “надходження виручки від продажу продукції власного виробництва”.

Після завершення операції обов’язково треба забрати чек.

Як правило, банк встановлює також певну плату за здійснення операції, яка списується з рахунку підприємства.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Здавання готівкової виручки через термінал
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних

Здавання готівки через термінал: бухгалтерські проводки

Розглянемо тепер дану операцію в проводках.

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Первинний документ

1

Видано готівку з каси або вилучено з РРО

333

301

12000

Видатковий касовий ордер, касова книга

2

Зараховано готівкову виручку на розрахунковий рахунок підприємства через термінал

311

333

12000

Чек терміналу, банківська виписка

3

Банк списав плату за обслуговування через термінал (7 грн за операцію).

92

311

7,00

Банківська виписка


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді