Виплати підприємцям відображаємо у формі № 1ДФ

Стаття допоможе правильно заповнити форму № 1ДФ та вбереже від помилок у нарахуванні ЄСВ, утриманні ПДФО і військового збору

Для підприємства фізособа-підприємець (ФОП) може бути:

  • штатним працівником;
  • виконавцем робіт чи надавачем послуг;
  • контрагентом за договорами купівлі-продажу.

У кожному з випадків підприємцю виплачують дохід, який підприємство як податковий агент має оподаткувати. Коли утримувати, а коли не утримувати із виплачених сум ПДФО і військовий збір? Які виплати підприємцям відображати у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ)? Про це й поговоримо докладніше.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Заробітна плата за трудовим договором

Стати підприємцем працівник може до чи після того, як укладе трудовий договір з підприємством. Повідомляти про це керівнику чи бухгалтеру він не зобов’язаний. Та якщо й повідомить, це ніяк не вплине на трудові відносини з підприємством. Адже у робочий час такий працівник виконує свої посадові обов’язки.

Зарплату нараховуйте йому так само, як і будь-якому найманому працівникові. Із суми зарплати утримуйте ПДФО (18%) і військовий збір (1,5%). Також нараховуйте ЄСВ за ставкою 22%.

У розділі І форми № 1ДФ за звітний квартал зазначте у колонках:

  • 3а — суму нарахованої зарплати;
  • 3 — суму виплаченої зарплати (до того, як утримали ПДФО і військовий збір);
  • 4а — суму утриманого ПДФО;
  • 4 — суму ПДФО, сплаченого до бюджету;
  • 5 — ознаку доходу «101».
  • Колонки 6-8 розділу І заповнюйте за наявності відповідної інформації. Відомості про військовий збір зазначте у розділі ІІ.

Як відобразити у формі № 1ДФ доходи штатного працівника, що має статус підприємця, — дивіться у Прикладі.

Приклад 1. Відображаємо доходи штатного працівника — підприємця

Секретарю Колодій Т. М. бухгалтер нарахував і виплатив у ІІІ кварталі 2018 року заробітну плату в сумі 11 169,00 грн. Із зарплати він утримав ПДФО — 2010,42 грн і ВЗ. Секретар Колодій Т. М. повідомила, що у вільний від основної роботи час вона працює як підприємець.

Відобразимо її зарплату у розділі І форми № 1ДФ.

Виплати підприємцям відображаємо у формі № 1ДФ

Отже, відображати у звіті підприємницьку діяльність штатного працівника не потрібно.

Не вскочте в грошову халепу, рахуючи зарплату!

Виплати підприємцям відображаємо у формі № 1ДФ
Ірина Петрусенкоексперт Експертус Головбух
Цілком зрозумілим є небажання бухгалтерів виправляти помилки у формі № 1ДФ. Бо за це обов’язково оштрафують. Та іноді штрафів можна уникнути. Як та коли штрафів аж ніяк не позбутися?

Орендна плата за договором оренди

Підприємство може орендувати у фізичної особи нерухоме чи рухоме майно. Якщо така фізособа не є підприємцем, підприємство має утримати із суми орендної плати ПДФО та військовий збір. Адже у цьому випадку підприємство є податковим агентом (пп. 170.1.2 ПК).

У колонці 5 розділу І форми № 1ДФ відображайте суму орендної плати з ознакою доходу «106». Колонки 1-4 заповнюйте так само, як під час виплати зарплати.

Якщо ж фізособа-орендодавець надасть копію документа, що підтверджує її держреєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності (загальна чи спрощена система оподаткування), орендар не буде податковим агентом. Тоді не утримуйте ПДФО та військовий збір.

У розділі І форми № 1ДФ зазначте у колонках:

  • 3а — суму нарахованої орендної плати;
  • 3 — суму перерахованої орендодавцю орендної плати;
  • 4а, 4 — 0,00 грн;
  • 5 — ознаку доходу «157».
  • Колонки 6-9 не заповнюйте.

Як відобразити у формі № 1ДФ суму орендної плати, що підприємство сплатило на користь ФОП, дивіться у Прикладі.

Приклад 2. Відображаємо орендну плату ФОП

У ІІІ кварталі 2018 року підприємство згідно з договором оренди з ФОП Івановим С. П. перерахувало орендну плату у сумі 5500,00 грн.

Відобразимо дохід Іванова С. П. у розділі І форми № 1ДФ.

Виплати підприємцям відображаємо у формі № 1ДФ

Коли укладаєте договір оренди з фізособою, упевніться, чи є вона підприємцем та чи має право надавати послуги оренди. Адже можливі такі ситуації:

  • фізособа не повідомила, що є підприємцем і не надала копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;
  • серед видів діяльності, які обрала фізособа-підприємець, що перебуває на загальній системі оподаткування, послуг оренди немає.

За таких обставин підприємство є податковим агентом (п. 177.6 ПК). Тож із суми орендної плати утримайте ПДФО та військовий збір. У формі № 1ДФ відображайте суму орендної плати так само, як для орендодавця — фізичної особи, яка не є підприємцем.

Готові відповіді працівникам: усе про виплати

Виплати підприємцям відображаємо у формі № 1ДФ
Підготували експертижурналу "Головбух"
Скачайте пам’ятку і розішліть у підрозділи. Вас менше смикатимуть постійними запитаннями.

Винагорода за договором підряду

Досить часто ФОП надає послуги чи виконує роботи за цивільно-правовим договором (ЦПД). Це може бути підприємець, що обрав спрощену (третя група) чи загальну систему оподаткування. Із суми винагороди за такими договорами, яку виплачуєте цим особам, не утримуйте ПДФО і військовий збір за умови, що:

  • особа надала копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності (незалежно від системи оподаткування);
  • ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування, надає послуги чи виконує роботи відповідно до обраних видів діяльності.
У розділі І форми № 1ДФ у колонках 3а і 3 зазначте суму коштів, які перерахували підприємцю, з ознакою доходу «157». У колонках 4а і 4 проставте нулі.

Як відобразити суму винагороди за ЦПД, яку сплатили на користь ФОП, дивіться у Прикладі.

Приклад 3. Відображаємо виплату за ЦПД

ФОП Сидоренко В. М. у ІІІ кварталі 2018 року надала підприємству послуги за ЦПД. Підприємство перерахувало їй винагороду у сумі 850,00 грн.

Відобразимо дохід Сидоренко В. М. у розділі І форми № 1ДФ.

Виплати підприємцям відображаємо у формі № 1ДФ

Якщо за ЦПД виконавцем робіт чи надавачем послуг є ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування, але надані послуги чи виконані роботи не відповідають тим видам діяльності, які він має право провадити, утримайте ПДФО і військовий збір (п. 177.6 ПК). У формі № 1ДФ у колонках 3а, 3, 4а, 4 зазначте виплачені суми й утримані податки, а в колонці 5 — ознаку доходу «102».

Оплата за договором купівлі-продажу

Іноді підприємства купують товари у ФОП. Зазвичай із суми плати за товар, перерахованої підприємцю, бухгалтер не утримує ані ПДФО, ані військовий збір.

У формі № 1ДФ суму плати за придбаний товар відображайте як дохід ФОП у колонках:

  • 3, 3а — сума оплати;
  • 4, 4а — 0,00 грн;
  • 5 — ознака доходу «157».
  • Колонки 6-9 не заповнюйте.

Як відобразити оплату ФОП товару, дивіться у Прикладі.

Приклад 4. Відображаємо виплату за договором купівлі-продажу

У ІІІ кварталі 2018 року підприємство придбало у ФОП Коваленко С. М. товар на суму 3500,00 грн.

Відобразимо дохід Коваленко С. М. у розділі І форми № 1ДФ.

Виплати підприємцям відображаємо у формі № 1ДФ

Відомості за минулі квартали

Якщо у минулих звітних кварталах бухгалтер не відобразив у формі № 1ДФ відомості про дохід ФОП, це можна легко виправити. Достатньо подати форму № 1ДФ (податковий розрахунок) за минулий квартал за типом форми «уточнюючий» і зазначити у ньому відомості про дохід ФОП. При цьому колонки 1-5 заповнюйте так само, як у Прикладах 1-3, а в колонці 9 поставте нуль. Також важливо заповнити реквізити:

Кількість осіб у цих реквізитах має відповідати кількості, що зазначили у Податковому розрахунку № 1ДФ за минулий квартал із типом форми «звітний».

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Виплати підприємцям відображаємо у формі № 1ДФ
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді