Який розрахунковий документ має видати підприємець

Кожну розрахункову операцію маєте оформити документально — це аксіома. Розрахунковий документ знадобиться, коли працюєте з готівкою або платіжними картками. Вид розрахункового документа фізособа-підприємець (ФОП) має право обирати на свій розсуд. Це може бути фіскальний касовий чек (ФКЧ-1), розрахункова квитанція (РК), товарний чек або квитанція до прибуткового касового ордера (ПКО). Коли який документ доречний та як уникнути непорозумінь з контролерами? Розберемося разом.

Чи обов’язково видавати розрахунковий документ

ФОП не поспішають видавати покупцеві розрахункові документи. Вони кивають на пункт 15 статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО). Він закликає продавців видавати чек, накладну чи інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на товар (послугу), якщо покупець цього вимагає. Так-то воно так, але де ви тут бачите слова «розрахунковий документ»?

А ось у пункті 2 статті 3 Закону про РРО чітко сказано: суб’єкт господарювання обов’язково має видати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ.

До того ж пункт 8 статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII зобов’язує продавців видавати споживачеві розрахунковий документ і зазначати в ньому дату продажу. Адже вимоги споживача, який уже придбав товар, розглядатимуть лише за наявності у нього розрахункового документа.

Тож видавати розрахунковий документ — не право, а обов’язок ФОП. А ось зажадати від вас ще й накладну — право покупця.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді