Путівка та матеріальна допомога на оздоровлення одночасно

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Експерт підкаже, чи може підприємство одночасно надавати працівнику, що іде у відпустку, путівку та матеріальну допомогу на оздоровлення.

⚡️ ЕКСКЛЮЗИВНО: ЗРАЗКИ ЗАПОВНЕННЯ ЄДИНОЇ ЗВІТНОСТІ 2021 ⚡️

На підприємстві видаються лікувальні та оздоровчі путівки з 10-30%-вою оплатою. Працівник іде у відпустку та отримує матеріальну допомогу на оздоровлення. Чи має він право отримати додатково ще і путівку від підприємства? Чи тільки щось одне — путівку або матеріальну допомогу на оздоровлення?

Так, може. Чинне законодавство не забороняє одночасне отримання працівником, що іде у відпустку, путівки та матеріальної допомоги на оздоровлення. При цьому слід зазначити, що варіанти надання путівки та матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам можуть мати свої тонкощі в оподаткуванні.

Порядок надання путівок за рахунок коштів підприємства з частковою або повною оплатою вартості путівки для працівників встановлюють у колективному договорі. За заявою працівника керівник підприємства видає наказ про надання путівки на підставі умов колективного договору. Вартість путівок, наданих працівникам за рахунок коштів підприємства, включають до фонду оплати і є об’єктом для нарахування ЄСВ.

Часткова вартість путівки, оплачена підприємством, є додатковим благом. При цьому слід враховувати, що відповідно до п. 164.5 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт.

Матеріальна допомога на лікування, яку передбачають колективний договір, Положення про оплату праці або трудові договори, належить до фонду оплати праці. Якщо норми зазначених документів передбачають надання матеріальної допомоги систематично всім працівникам підприємства, наприклад на оздоровлення до відпустки, то таку виплату оподатковують єдиним соціальним внеском, ПДФО та військовим збором, як складову частину заробітної плати.

Матеріальна допомога на лікування, не передбачена умовами колективного договору, яку здійснювали одноразово, окремим працівникам у сумі, що не перевищує розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, не оподатковують ЄСВ та ПДФО (п. 170.7.3, 169.4.1 ПКУ). А якщо не утримують ПДФО, то відповідно, і військовий збір.

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді