Як КНП облаштувати касу та розрахувати ліміт

КНП, що надають платні медичні послуги, мають право приймати готівку для розрахунків. Для цього медзакладу потрібна каса. Допоможемо її організувати

Каса — це приміщення або місце, де розраховуються готівкою, а також приймають, видають, зберігають готівкові кошти, інші цінності, касові документи (пп. 8 п. 3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148; далі — Положення № 148). Тобто в касі «мешкають» найбільш ліквідні активи — гроші. Облаштувати касу і забезпечити надійне зберігання готівки у ній — завдання головного лікаря. Насправді ж він доручить цю справу головбуху.

Конкретних вимог, як облаштувати касу, законодавство не містить. Виходить, що немає значення, де працює касир — у кабінеті з гратами на вікнах і сигналізацією чи кабінеті з іншими бухгалтерами. Але касир точно має сидіти на окремому робочому місці, яке й буде касою підприємства.

А як щодо вогнетривкого сейфа? Задля безпеки ліпше, щоб сейф був. Додатковий аргумент із пункту 38 Положення № 148 — головний лікар несе відповідальність, якщо у КНП не створили умов для збереженості коштів. Контролери запишуть до акта перевірки факти:

Так, суми незначні, але кому хочеться ходити в порушниках? Та й ставитися до грошей треба щонайменше з повагою.

Як скласти наказ про організацію роботи каси

Зафіксуйте усі нюанси поводження з готівкою у наказі про організацію роботи каси. Це не обов’язковий документ, але зручно мати під рукою усі касові моменти, систематизовані в одному місці.

Хто зобов’язаний розрахувати ліміт каси

Розраховувати ліміт каси зобов’язані всі, хто працює з готівкою. Виняток становлять лише банки та фізичні особи — підприємці, а також релігійні організації, що не провадять виробничої або іншої підприємницької діяльності (п. 14 і 51 Положення № 148).

Ліміт каси — це граничний розмір суми готівки, яку можна лишати в касі в позаробочий час. Готівку залишають, щоб забезпечити роботу каси на початку наступного робочого дня (пп. 16 п. 3 Положення № 148). Суму готівки, що перевищує встановлений ліміт, здайте до банку для зарахування на банківські рахунки. Дотримуйте строків із договору про банківське обслуговування. Вони залежать від розташування підприємства і режиму його роботи. Так, виручку здавайте:

  • щодня у день надходження готівки — якщо у вашому населеному пункті є банк;
  • наступного дня за днем надходження готівки — коли режим роботи не дає змоги здавати кошти день у день;
  • не рідше ніж один раз на п’ять робочих днів — якщо заклад розташований у населеному пункті без банків (п. 48 Положення № 148).

Якщо не встановите ліміту каси, його вважатимуть нульовим (п. 53 Положення № 148).

Які кошти не будуть понадлімітними

Готівка не буде понадлімітною в день її надходження, якщо суму перевищення над лімітом не пізніше наступного робочого дня здали до банку або видали під звіт (п. 54 Положення № 148). Тобто все те, що ви наторгували сьогодні, не потрібно одразу здавати до банку. Можете лишити гроші в касі до наступного дня, а тоді вже відвезти їх до банку або витратити.

Не вважають понадлімітними кошти, що надійшли в касу у вихідний або святковий день, якщо наступного робочого дня їх спрямували до банку чи видали на господарські потреби. Якщо у банківському договорі не передбачили інкасацію виручки у вихідні і святкові дні, здавайте кошти через банкомати/програмно-технічні комплекси самообслуговування у день її надходження до каси (п. 49 Положення № 148).

Кошти понад ліміт, отримані в банку для виплати заробітної плати, можете зберігати в касі впродовж п’яти робочих днів, ураховуючи день одержання в банку (п. 18 Положення № 148).

Як розрахувати ліміт каси

КНП зобов’язані розробити та затверддити індивідуальний порядок розрахунку ліміту каси (п. 50 Положення № 148). Ліміт каси можете обчислити у два способи на вибір:

1) за середньоденним надходженням готівки в касу;
2) за середньоденною видачею готівки з каси (п. 50 Положення № 148).

У розрахунку беруть участь усі суми, що проходять через касу, — оплата послуг пацієнтами, зарплата, фінансова допомога, підзвітні кошти.

Принцип розрахунку: суму надходження (видачі) готівки в касу (з неї) за розрахунковий період розділіть на кількість робочих днів у цьому періоді.

А як обрати розрахунковий період? Положення № 148 відкриває простір для фантазії. Ретельно вивчіть нормативку, врахуйте нюанси своєї роботи, проаналізуйте готівкові обсяги й оберіть перспективні місяці. Вони можуть бути розкидані по року, наприклад лютий, квітень і серпень. Брати дані за три місяці поспіль з останніх дванадцяти тепер не потрібно (з 5 січня 2018 року).

Коли врахуєте основні моменти, складіть наказ. Зробіть два окремих документи (про порядок розрахунку і про встановлення ліміту каси) або об’єднайте в один, як це зробили ми. У наказі зазначте конкретні назви місяців, аби уникнути непорозумінь із контролерами під час перевірок.

Коли переглядати ліміт каси

Пункт 55 Положення № 148 визначив два випадки, коли маєте переглянути ліміт каси:

1) якщо змінилося законодавство України;

2) за наявності об’єктивних факторів — зміна надходжень чи видачі готівки, внутрішнього трудового розпорядку тощо.

Чи обов’язково щороку коригувати ліміт каси? Прямої вимоги робити це Положення № 148 не містить. Якщо законодавство не змінювали, то й ліміт каси не перераховуйте. Або можете зробити це за власним бажанням — наприклад, щоб збільшити показник ліміту.

Чи переглядати ліміт каси, якщо в населеному пункті відкрили банк? Так, якщо раніше там не було банку, а тепер він з’явився, перегляньте ліміт каси. Адже надалі користуватися його п’ятикратним розміром не вдасться.

Які наслідки перевищення ліміту каси

Головний лікар відповідає за достовірність розрахунку ліміту каси (п. 56 Положення № 148). Не розрахували ліміт або зазначили хибні дані? На посадових осіб чекає штраф у розмірі від 8 до 15 нмдг (136-255 грн) за статтею 164-2 КпАП.

Якщо під час перевірки контролери побачать перевищення ліміту каси, оштрафують у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожен день (ч. 1 ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 № 436/95).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді