Податкова декларація з ПДВ для КНП

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У статті зразок заповнення нової декларації з ПДВ для КНП 2021 року, скачайте і забудьте про помилки. Також розглянемо нюанси які вирізняють декларацію з ПДВ для КНП з-поміж декларацій більшості суб’єктів господарювання.

Особливості податкової декларації медзакладів

Декларація з ПДВ для медзакладів-КНП заповнюється в цілому за тими ж правилами, що й для звичайних підприємств чи бюджетних установ. Єдиними нюансами, які можуть вирізняти декларацію медзакладу з-поміж декларацій більшості суб’єктів господарювання, є:

  • це нарахування компенсуючого податкового зобов’язання на підставі ст. 199 ПКУ (ряд. 4 у Декларації). Виникає тоді, коли є оподатковувані та неоподатковувані ПДВ операції. Спричиняє подачу Додатка Д6 до податкової декларації (у колишній декларації це був додаток Д7);
  • можливе застосування ставки 7%, так як медзаклад може продавати лікарські засоби та медвироби (рядки 1  та 10 Декларації). Дане постачання розглядається як податкова пільга, так як ставка 7% розглядається як податкова пільга (також див. пп “в” п. 30.9 ПКУ, за яким знижена ставка – це податкова пільга). Однак вносити суми такого постачання до Додатка Д5, що стосується зараз податкових пільг (у колишній декларації – Д6), наразі не потрібно –  чому див. нижче про податкові пільги медзакладу КНП;
  • наводиться сума операцій, що звільнені від оподаткування (ряд. 5 Декларації), але вони не враховуються у загальній сумі операцій, по яким виникає податкове зобов’язання (ряд. 9 Декларації). Це також податкова пільга, але яка має бути розкрита у Таблиці 2 Додатка Д5. На відміну від ставки 7% такі операції у медзакладу-КНП є завжди, так як послуги з охорони здоров’я звільненні від оподаткування за пп. 197.1.5 ПКУ. Виходить, що декларація медзакладу-КНП завжди матиме Додаток Д5.

Увага: додатки Д1 (податковий кредит) та Д5 (податкові пільги) – постійні супутники податкової декларації з ПДВ медзакладу-КНП. Додаток Д6 (частка оподатковуваних/неоподатковуваних операцій) – теж ймовірний гість.

Оподатковувані та неоподатковувані операції

Щодо першої особливості – компенсуючого податкового зобов’язання за ст. 199 ПКУ – воно пов’язано з тим, що медзаклад-КНП має оподатковувані та звільнені від ПДВ операції. Медзаклади мають звільнення по ПДВ з більшості послуг охорони здоров’я (пп. 197.1.5 ПКУ). Виняток – платні медичні послуги, перелік яких також наведений у пп. 197.1.5 ПКУ, наприклад косметологічні послуги та масаж. Крім того, оподатковуваними ПДВ є операції з іншої (немедичної) діяльності, наприклад це може бути:

  • здавання приміщень в оренду;
  • надання послуг харчування через буфети чи їдальні;
  • реалізація продуктів власного виробництва (молочна кухня, лікарські засоби) тощо. 

Податковий кредит, який виникає у медзакладу, здебільшого стосується товарів, робіт, послуг подвійного призначення, коли неможливо напряму визначити до якої діяльності вони належать (оподатковуваної чи ні):

  • придбання комунальних послуг (зазвичай найбільша сума, так як велику частку займають послуги з опалення);
  • продуктів харчування;
  • лікарських  засобів і медвиробів тощо.

Всі вони найчастіше й мають подвійне призначення. Через це в кінці звітного періоду медзаклад має:

  • визначити частку оподатковуваних/неоподатковуваних операцій у загальній сумі операцій на основі даних минулого року;
  • на основі частки знайти суму податкового кредиту, який стосується неоподатковуваних операцій;
  • зареєструвати компенсуючу податкову накладну на підставі п. 199.1 ПКУ;
  • при складанні Декларації з ПДВ за січень заповнити Додаток 6 (у декларації січня 2021 року це був Додаток Д7), який стосується розрахунку частки використання товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях. У січні це здійснюється за даними декларацій з ПДВ минулого календарного року;
  • в кінці року ще й зробити перерахунок ПДВ на основі розрахунку нової частки уже за даними поточного, а не минулого року (п. 199.4 ПКУ). Знову слід заповнити Додаток Д6, у якому навести дані перерахунку. Також не забуваємо створити та зареєструвати розрахунки коригування до раніше складених компенсуючих податкових накладних.

Зрозуміло, що такий перерахунок необхідно здійснювати тільки щодо податкового кредиту по товарах, роботах, послугах подвійного призначення.

Увага: додаток Д6 подаємо тільки з декларацією за січень та за грудень (останній податковий період). Цей додаток подається, коли є оподатковувані та неоподатковувані ПДВ операції.

Податкові пільги медзакладу КНП

Для заповнення податкової декларації (додатка Д5) знадобиться й інформація про коди податкових пільг. Їх усі знайти можна в останньому довіднику податкових пільг, який регулярно оновлюється на сайті ДПС. Наводимо з них найбільш потрібні (довідник 101/1):

  • 14060409 – звільнення від ПДВ постачання послуг з охорони здоров’я;
  • 14060410 – звільнення від ПДВ постачання реабілітаційних послуг осіб з інвалідністю, дітям з інвалідністю, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізосіб віком до 18 років, осіб з  інвалідністю, дітей з інвалідністю.

Щодо ставки 7%, то ситуація така:

  • по-перше, для неї уже немає коду у Довіднику, колишні спеціальні коди для податкових пільг щодо постачання лікарських засобів, медвиробів і медтехніки вилучені з довідників (раніше це були коди 14060508, 14060509, 14060510, востаннє вони були у довіднику 96/1 станом на 01.01.2020 р.);
  • по-друге, вносити дану операцію до Додатка Д5 не потрібно. Просто немає куди. Так, Таблиця 1 Додатка Д5 призначена для необ’єктних операцій, а Таблиця 2 Додатка Д5–  лише для  операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ (див. примітки до цієї таблиці).

Виходить, що для пільгової операції за ставкою 7% коду немає й у “пільговому” Додатку Д5 вона не розкривається. Аналогічна ситуація і графою 9 податкової накладної (ПН). Графа 9 “Код пільги” у ПН заповнюється лише у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені звільнених від оподаткування ПДВ (див. Порядок заповнення податкової накладної, наказ Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307). Отже, навіть умовний код пільги “99999999” до ставки 7% не застосовуємо.

Увага: Знижена ставка ПДВ 7% (лікарські засоби, медтехніка та медвироби) хочай й розглядається як податкова пільга (пп. “в” п. 30.9 ПКУ), але до Додатка Д5 (податкові пільги) не вноситься й окремого коду у Довіднику не має.

Бланк податкової декларації з ПДВ 2021

У березні 2021 року сталося оновлення податкової декларації з ПДВ, причому двічі:

  • перший раз – наказ Мінфіну від 02.12.2020 р. № 734 (далі – Наказ № 734). Однак дана форма декларації, схоже на те, так ніколи й не буде використана;
  • другий раз – наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131 (далі – Наказ № 131). Це друге оновлення пов’язане з введенням нової ставки ПДВ 14% для сільськогосподарської продукції, яка “запрацювала” з 1 березня 2021 року.

Увага: новий бланк декларації з ПДВ має окремі поля для ставки 14%. Цим він відрізняється від бланку з Наказу № 734.

Для звітування  застосовуємо саме останню форму податкової декларації, адже у п. 4 Наказу № 131 зазначено, що він “набирає чинності з дня офіційного його опублікування та застосовується до податкових періодів, починаючи з 01 числа місяця, в якому опубліковано цей наказ”. Так як він був оприлюднений 12.03.2021, то має застосовуватися з 1 березня 2021 року, тобто уже при звітуванні за березень 2021. Принаймні якихось спеціальних роз’яснень податківців з приводу звітування за березень 2021 року поки що немає. Однак квітень – це уже точно звітування за декларацією з Наказу № 131.

Увага: за березень 2021 року звітуємо за новою формою податкової декларації з ПДВ з Наказом № 131.

Зміни у формі декларації з ПДВ для КНП у 2021 році

Щодо інших змін у Декларації, які ще пройшли з Наказом № 734, то зверніть увагу на:

  • включення колишнього Додатка Д5 щодо податкового кредиту до Додатка Д1. При цьому його скоротили й розшифровка податкових накладних зараз менша;
  • через попередній крок нумерація додатків, починаючи з Д5, змінилася;
  • змінили стиль підписів керівника та головного бухгалтера. Вказуємо тепер не ініціали та прізвище, а власне ім’я та прізвище великими літерами, наприклад Віталій КАЛЬЧЕНКО.

Бланк нової Декларації з ПДВ для КНП

СКАЧАТИ БЛАНК ▶️

Податкова декларація з ПДВ для КНП
СІЧ Олегшеф-редактор Експертус Головбух, сертифікований фахівець з міжнародних стандартів фінансової звітності (ACCA DipIFR(rus))
За перетворення в КНП залишкову вартість необоротних активів, а бувало — й інших активів, відносили до статутного або додаткового капіталу. НСЗУ наполегливо «рекомендує» КНП звертатися з листом до ОМС, щоб обнулити статутний капітал. Для чого НСЗУ це затіяла?

Заповнення Податкової декларації з ПДВ для КНП 2021

Основна частина декларації

При складанні зразка податкової декларації з ПДВ використано наступні дані по операціях березня 2021 року:

  • обсяг операцій звільнених від оподаткування (послуги з охорони здоров’я) – 5.856.750 грн. Це буде ряд. 5 Декларації;
  • обсяг операцій, які оподатковувалися ПДВ, основна ставка 20% (платні медпослуги та здавання приміщення в оренду) – 995.000 грн (без ПДВ). Це ряд. 1.1 Декларації;
  • обсяг реалізації  лікарських засобів за ставкою 7% – 1240.000 грн (без ПДВ). Це ряд. 1.2 Декларації;
  • обсяг придбаних товарів, робіт, послуг за ставкою 20% – 4.526.000 грн (без ПДВ), у т.ч. комунальні послуги (теплопостачання та ін.) – 4.140.000 грн (без ПДВ). Це ряд. 10.1, а також Додаток Д1;
  • обсяг закупівлі лікарських засобів за ставкою 7% – 580.000 грн. Це ряд. 10.2, а також Додаток Д1;
  • сума операцій за компенсуючим податковим зобов’язанням (п. 199.1 ПКУ). Це ряд. 4.1 Декларації, також це Таблиця 2 Додатка Д5 – придбання товарів/послуг для пільгових операцій), частка неоподатковуваних операцій на основі даних минулого календарного року – 82% (частка оподатковуваних – 0,18). Медзаклад має витрати, які стосуються одночасно оподатковуваної і неоподаткованої діяльності, – це комунальні послуги. Отже, маємо 3.394.800 грн (=4.140.000×0.82). Компенсуюче податкове зобов’язання за ними – 678.960 грн (=3.394.800×0,2).

При заповненні Декларації з ПДВ в електронній формі прочерки у порожніх рядках не ставляться.

Заповнення додатків до декларації з ПДВ медзакладу (Д1, Д5, Д6)

Також заповнюємо до основної частини  два додатки:

  • Д1 – Відомості про суми ПДВ, зазначені у ПН/РК, не зареєстрованих в ЄРПН, та про податковий кредит з урахуванням його коригування (Д1). У ньому заповнюємо таблицю з розділу ІІ “Податковий кредит”, а саме Таблицю 2.1 “Відомості про операції з придбання з ПДВ, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставками 7% і 14%”;
  • Д5 – Розрахунок сум ПДВ, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д5). До нього заносимо суму послуг з охорони  здоров’я 5.856.750 грн (Таблиця 2, кол. 5; код пільги – 14060409, Таблиця 2, кол. 3), а також суму придбаних товарів/послуг для здійснення цих неоподатковуваних послуг (розрахували за п. 199.1 ПКУ на основі коефіцієнта 0,82) – 3.394.800 грн (Таблиця 2, кол. 6).  Сума несплаченого ПДВ за послугами охорони здоров’я (податкової пільги) становить 1171350 грн (=5.856.750×0,2)  – заносимо її Таблиці 2, кол. 4. Операцію за ставкою 7%, хоча вона й пільгова – у Додатку Д5 пропускаємо.

Щодо додатка Д6 (у старій декларації – Д7) – Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д6). Він мав бути поданий з декларацією за січень 2021 року. У ньому мав бути проведений розрахунок частки 0,18 та розподіл податкового кредиту на оподатковуванні та неоподатковувані операції, що потрібно для ряд. 4.1 Декларації. У січневій декларації мав бути заповнений ряд. 1 Таблиці 1 цього додатка на підставі даних 2020 року. Потім додаток Д6 слід подати з декларацією за грудень 2021 року та здійснити в ньому перерахунок частки оподатковуваних/неоподатковуваних операцій.

Зразок заповнення Декларації з ПДВ для КНП

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді