Форма № 4-ПН

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування
Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті

Заплановане масове вивільнення працівників

Перш ніж перейти до самого звіту, давайте згадаємо, що таке заплановане масове вивільнення працівників. Відповідь знаходимо у статті 48 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI. Масове вивільнення з ініціативи роботодавця (крім випадку ліквідації юридичної особи) — це одноразове або упродовж 1 місяця: 

  • вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 20 до 100 працівників; 
  • вивільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 101 до 300 працівників;
  • вивільнення 30 і більше працівників у роботодавця з чисельністю працівників від 301 до 1000;
  • вивільнення 3 і більше відсотків працівників у роботодавця з чисельністю працівників від 1001 і більше.

Форма № 4-ПН бланк 2024

Актуальний бланк Звіту № 4-ПН затвердило Мінекономіки наказом «Про затвердження форми звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці» та Порядку її подання» від 18.03.2021 № 563 (далі — Порядок 563). 

Бланк Звіту № 4-ПН

Форма 4 ПН бланк 2024 скачати ⏩

Звіт № 4-ПН про фактичне вивільнення працівників: кому подавати 

За порядком № 563 форму заповнюють підприємства, установи та організації в разі запланованого масового вивільнення працівників у зв’язку із: 

Форма № 4-ПН про вивільнення працівників: терміни подання

Дотримуючись вимог Порядку 563, форму № 4-ПН слід подати підприємствам, установам, організаціям не пізніше ніж за 2 місяці до вивільнення (не пізніше ніж за 30 к. дн. до вивільнення в разі звільнення державних службовців) до міських, районних і міськрайонних центрів зайнятості та філій регіональних центрів зайнятості за місцем провадження їх господарської діяльності.

Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання інформації є перший після нього робочий день.

Подайте Звіт № 4-ПН в електронному вигляді з накладеним на нього кваліфікованого електронного підпису (КЕП), чи паперовому вигляді (із засвідченням підписом керівника або особи, відповідальної за подання інформації).

Алгоритм заповнення форми № 4-ПН у 2024 році

Дізнайтеся, яку інформацію вказувати у кожній графі звіту в таблиці нижче.

Заповніть інформацію про підприємство. Далі вкажіть відомості про працівників:

Графа

Що вказати

А

Порядковий номер запису

У запис з окремим порядковим номером включайте дані про кількість запланованих до вивільнення працівників, для яких повністю збігаються дані про назву посади, дату наказу про попередження про вивільнення та дату запланованого вивільнення, відображені у графах 1, 3, 4. В іншому випадку дані про заплановане вивільнення працівників відображайте в записах під іншими порядковими номерами.

1

Найменування посади відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 327

2

Кількість осіб, яких плануєте звільнити

3

Дата наказу, яким попередили працівників про заплановане вивільнення

4

Дата запланованого вивільнення працівників

Форму підписує керівник підприємства (установи, організації), або особа, відповідальна за подання інформації, зазначає власне ім’я та прізвище, а також дату складання звіту. Зазначають також номери телефонів та адресу електронної пошти підприємства (установи, організації).

Приклад заповнення форми № 4-ПН 2024

Зразок заповнення допоможе уникнути помилок.

Форма № 4-ПН

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді