Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

UA RU
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри, Київ
Автор
видавець Експертус Головбух
Двічі на рік маємо клопіт із переведенням годинника. А бухгалтерам доводиться ще й шукати розв’язок задачі: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
Чи індексувати зарплати у квітні 2024 року

В oстанню неділю жoвтня о 4-й годині українці переводять годинники на одну годину нaзад, а в останню неділю бeрезня о 3-й годині — нa одну годину вперед. Зобов’язує це робити поcтанoва КМУ «Пpо порядок обчиcлення часу нa території України» вiд 13.05.1996 № 509.

У працівників, які працюють позмінно, у графіках змінності визначено час початку і закінчення зміни. Тому ті, хто працював у ніч із 28 на 29 жовтня 2023 року, в зв’язку з переведенням годинників на одну годину назад, фактично відпрацювали на годину більше.

Якщо, приміром, зміна почалася 28.10.2023 о 22-й год. й закінчилася 29.10.2023 о 5:30 (30 хв. — перерва), то виходить, що працівник відпрацював не сім годин, як зазвичай, а вісім.

Відповідно, у ніч останньої неділі березня, коли переводимо годинники на літній час — на годину вперед, працівники, які працюватимуть у нічну зміну з фіксованим часом початку і закінчення робочої зміни, відпрацюють на годину менше.

Як табелювати роботу в нічну зміну при переході на зимовий час

Роботодавець зобов’язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи (ч. 1 ст. 30 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

Пригадаймо і визначення поняття «заробітна плата» — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу (ч. 1 ст. 94 КЗпП).

Тому в табелі обліку використання робочого часу роботодавець має зазначити фактичну кількість відпрацьованих працівником годин.

Як оплачувати «зайво» відпрацьовану годину при переході на зимовий час

Розв’язок цього завдання залежить від встановленого на підприємстві облікового періоду. Якщо на підприємстві не запроваджений підсумований облік робочого часу, то ймовірно, ця година вважатиметься понаднормовою й підлягатиме оплаті відповідно до ст. 106 КЗпП:

  • за погодинною системою оплати праці — у подвійному розмірі годинної ставки;
  • за відрядною — із доплатою в розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, за всі відпрацьовані надурочні години.

У разі підсумованого обліку робочого часу оплачують як надурочні всі години, відпрацьовані в обліковому періоді понад встановлений робочий час.

Пам’ятаймо і про оплату роботи у нічний час, яка відповідно до ст.108 КЗпП оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче ніж 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

До речі, не у всіх працівників, які працювали у ніч з 28 на 29 жовтня 2023 року, перехід на зимовий час може вплинути на тривалість зміни. Це стосується працівників, які працюють за розкладом руху, зокрема, водіїв, машиністів.

Якщо, приміром, автобус виїхав з одного населеного пункту до іншого, між якими немає проміжних зупинок на станціях, то внаслідок переведення годинників на одну годину назад автобус може приїхати в кінцевий населений пункт на годину раніше.

Якщо ж між населеними пунктами передбачені проміжні зупинки на станціях, то після переведення годинника у найближчому населеному пункті автобусу доведеться чекати одну годину до часу відправлення, передбаченого розкладом. У такому разі в кінцевий пункт автобус приїде за звичайним розкладом.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді