Як оскаржити рішення податкових органів

Рішення прийняті податковим органом можете оскаржити в адміністративному та в судовому порядку

Як оскаржити рішення податкових органів

У разі якщо платник вважає, що податковий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень податкового органу, такий платник має право звернутися із скаргою про перегляд цього рішення до податкового органу вищого рівня (ст. 56 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Скарга подавайте до контролюючого органу вищого рівня у письмовій або електронній формі засобами електронного зв'язку протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення (ППР) або іншого рішення податкового органу, що оскаржуєте.

Одночасно з поданням скарги контролюючому органу вищого рівня зобов'язані письмово або в електронній формі засобами електронного зв'язку повідомити контролюючий орган, який визначив суму грошового зобов'язання або прийняв інше рішення, про оскарження його ППР або будь-якого іншого рішення.

Скарга, подана із дотриманням строків, визначених абзацом першим пункту 56.3 ПК, зупиняє виконання грошових зобов'язань, визначених у ППР (рішенні), на строк від дня подання такої скарги до контролюючого органу до дня закінчення процедури адміністративного оскарження.

Упродовж зазначеного строку податкові вимоги з податку, що оскаржуєте, не надсилають, а суму грошового зобов'язання, що оскаржуєте, вважають неузгодженою.

З урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПК, маєте право оскаржити в суді ППР або інше рішення контролюючого органу в будь-який момент після отримання такого рішення.

Рішення контролюючого органу, оскаржене в судовому порядку, не підлягає адміністративному оскарженню.

При зверненні платника до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов'язання вважають неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

У разі коли до подання позовної заяви проводили процедуру адміністративного оскарження, маєте право оскаржити в суді ППР або інше рішення контролюючого органу про нарахування грошового зобов'язання протягом місяця, що настає за днем закінчення процедури адміністративного оскарження відповідно до пункту 56.17 ПК.

Важливо! Тимчасово, на період з 01.08.2023 до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі сплати платником протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання ППР, суми податкового зобов'язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які відновили або розпочали з 01.08.2023 та завершили до дня припинення або скасування воєнного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов'язання, вважають скасованими, а пеню не нараховують.

За інформацією ДПС по роботі з ВПП


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55672

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34095

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
775

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
362

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді