Як виправити ПН з помилковою датою на поставку не платнику ПДВ

Платник склав податкову накладну (далі — ПН) за операцією з поставки товарів/послуг неплатнику ПДВ і невірно зазначив дату складання (наприклад — рік). Що робити?

Податківці радять виправити помилку таким чином: потрібно скласти та зареєструвати в ЄРПН ПН з правильною датою та вивести в нуль (обнулити) показники помилкової ПН (зайво складеної ПН).

Особливості складання розрахунку коригування (далі — РК) до зайвої ПН (у тому числі до ПН, що не надають отримувачу (покупцю), визначено пунктом 24 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 (далі — Порядок). Такий РК складають лише у разі, якщо в ЄРПН зареєстровано дві або більше ПН, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг.

СКАЧАТИ БЛАНК ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ 2019

РК до зайвих ПН складають:

  • коли РК до таких ПН не було складено та зареєстровано в ЄРПН;
  • коли до зайвих ПН вже були складені та зареєстровані в ЄРПН РК.

Зокрема, пунктом 24 Порядку передбачено, що у разі реєстрації в ЄРПН двох і більше податкових накладних, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг, постачальник (продавець) складає РК до зайвої ПН, за якою в ЄРПН вже зареєстрована нова ПН та не зареєстровано РК до неї, у такому порядку:

  • у верхній лівій частині РК у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначають тип причини 20. Позначку «X» не проставляють;
  • у заголовній частині РК у полі «до податкової накладної» зазначають дата і номер зайвої ПН, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН;
  • в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної» РК вказують дані правильної ПН, що зареєстрована в ЄРПН.

Показники табличної частини такого РК заповнюються у загальному порядку, тобто виводять в нуль показники зайвої ПН.

Якщо складаєте РК з типом причини 20 до зайвої ПН, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН, до якої раніше не складали РК, такий РК реєструє в ЄРПН отримувач (покупець), який був зазначений у ПН, що коригується, крім випадків, передбачених Порядком.

Зокрема, пунктом 25 Порядку передбачено: РК до ПН, які не видають отримувачу (покупцю) — платнику податку (за наявності законодавчих підстав для складання таких РК), реєструє в ЄРПН постачальник (продавець).

Якщо ПН складена і зареєстрована в ЄРПН без факту здійснення господарської операції, РК до такої ПН складають у звичайному порядку.

Лист ДФС від 24.04.2019 № 1880/6/99-99-15-03-02-15/ІПК


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
139201

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
202149

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23990

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
484681

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
320330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді