Відпустку нараховано за поточний і майбутній періоди, як нарахувати ЄСВ?

Податківці пояснили: працівнику, якому розраховуєте відпускні за поточний і майбутній періоди, ЄСВ нараховуйте за кожен період окремо. При цьому, ЄСВ сплачують з усієї суми нарахованих відпускних у місяці, в якому вони були нараховані.

Рахунки для сплати ЄСВ 2019

Так, для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці, де загальна сума нарахованого доходу за поточний місяць (зарплата на відпрацьований час + частина відпускних за відпустку в поточному місяці) не перевищує розмір мінзарплати, ЄСВ розраховують:

розмір мінзарплати, встановлений законом на місяць, за який нараховують заробітна плата (дохід) х 22% (ставка ЄСВ).

Врахуйте, дану умову можна застосувати якщо працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацював всі робочі дні звітного місяця.

ЄСВ на другу частину відпускних нараховуєте на фактично нараховану суму. Тому що ці доходи включають до бази нарахування ЄСВ майбутнього періоду.

Контролери відмітили: на одну застраховану особу допускають декілька записів у таблиці 6 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435, якщо проводили нарахування:

  • за поточні та майбутні періоди — відпускні, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • за минулі періоди — лікарняні, тимчасова непрацездатність та перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та заробітна плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду — середня заробітна плата за вимушений прогул.

Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця не можна зазначати у звітному місяці за майбутні та минулі звітні періоди, за винятком відпустки, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та випадків поновлення на роботі особи за рішенням суду.

Перехідні відпускні 2021

Якщо по одному працівнику заповнено декілька рядків, кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця зазначаєте лише в одному. А саме в тому, в якому зазначено дані про суми заробітної плати (за їх наявності).

Головне управління ДФС у Волинській області

Відпустку нараховано за поточний і майбутній періоди, як нарахувати ЄСВ?
Андрій ДуднікЕксперт Експертус Головбух
Навіть якщо відпустка працівника починається в одному місяці, а закінчується в наступному, відпускні виплачують однією сумою. Як це впливає на оподаткування та чи потрібно у звітності розподіляти ці суми за місяцями?


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)
42988

Відклик з відпустки

На підприємстві може виникнути ситуація, коли вкрай потрібний працівник перебуває у відпустці. Відкликання з відпустки: підстави, порядок, оплата праці, зразок наказу про відкликання з відпустки — у статті
71363

Декрет для ФОП: як скористатися та оформити

Скористатися декретною відпусткою та отримати виплати допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами можуть не тільки працівниці підприємств, але й самозайняті жінки-підприємці. Як оформити декретну відпустку ФОП, отримати виплату декретних, оподаткувати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП та періоду декретної відпустки, приклади документів – у огляді
281673

Компенсація за невикористану відпустку: як розрахувати

Невикористану відпустку можна замінити грошима. Але за певних умов. З’ясуємо, коли виплачувати компенсацію, як її розрахувати за різних ситуацій. Розглянемо порядок оподаткування та обліку компенсації невикористаної відпустки
368603

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді