Товарні позиції ПН не відповідають даним видаткової накладної: чи буде податковий кредит

У видатковій накладній зазначили декілька позицій склопакетів з різними розмірами, а їх кількість визначили у штуках. Усі позиції склопакетів незалежно від розмірів мають однакову номенклатуру та ціну за одиницю продукції.

У податковій накладній (ПН) зазначили одну узагальнюючу позицію: у графі 6 «кількість (об’єм, обсяг)» — загальну площу всіх склопакетів (з різними розмірами) без їх кількості.

Чи можна за такою ПН сформувати податковий кредит?

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, зокрема, на підставі первинних документів (п. 44.1 Податкового кодексу України, ПК).

Заборонено формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами.

Платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає в податковій звітності (п. 6 розд. III Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну 28.01.2016 № 21). Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Отже, щоб покупець сформував податковий кредит за ПН, вона має відповідати первинному документу. В нашому випадку — видатковій накладній.

Лист ДФС від 03.07.2019 № 3068/6/99-99-15-03-02-15/ІПК


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
139201

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
202147

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23990

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
484676

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
320330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді