Неповнолітня донька працівниці стала матір’ю — чи втратить працівниця право на «дитячу відпустку»

ОГЛЯД СУДОВОЇ ПРАКТИКИ. Відпустка: 5 помилок, яких варто уникати роботодавцю

Працівниця — одинока мати має право на соціальну відпустку на дітей до досягнення дитиною 18 років. Але працівниця втрачає право на соціальну відпустку на дітей, якщо її дитина набуває повної цивільної дієздатності до виповнення 18 років (повноліття).

Повну цивільну дієздатність можно надати фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яку записали матір’ю або батьком дитини (ст. 35 Цивільного кодексу України).

Тому одинока мати доньки, яка у віці до 18 років народила дитину, втрачає право на соціальну відпустку на дітей за підставою «одинока мати». У зв’язку з тим, що донька працівниці для догляду якої вона отримувала соціальну відпустку на дітей за підставою «одинока мати» набула повної цивільної дієздатності до досягнення 18 років, через народження нею дитини.

Оскільки донька народила дитину у 2019 році, то останній раз право на соціальну відпустку за підставою «одинока мати» виникає у працівниці за 2019 рік.

З 2020 року, вона втрачає це право. У разі цього працівниця може використати належні їй дні соціальної відпустки на дітей протягом 2019 року і після того, як її дитина набула повної цивільної дієздатності.

За матеріалами ГУ Держпраці у Дніпропетровській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як відобразити простій і відпустку за свій рахунок у Податковому розрахунку з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відпустка за свій рахунок та простій стали поширеними явищами. Як рахувати ЄСВ у такі місяці та скласти Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ — покажемо на зразках і прикладах у консультації
66155

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7608

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
188674

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді