На якій підставі інспектор праці може завітати наразі до роботодавця

UA RU

Виробничий календар — 2020 для п’ятиденки

Наразі немає нормативно-правовго документу, який визначає порядок проведення заходів державного контролю з питань додержання законодавства про працю. Однак роботовцям не слід розслаблятися. Фахівці Держпраці знайшли цілком законні підстави для своїх «візитів».

Так інспекційні відвідування інспектори праці сьогодні проводять:

  • за зверненнями громадян (ст. 15 Закону України «Про звернення громадян»);
  • за зверненнями народних депутатів (ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата»);
  • за зверненнями депутатів місцевих рад (ст. 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад);
  • рішенням судів (ст. 1291 Конституції України);
  • щодо виконання суб’єктом господарювання приписів.

У своїй діяльності перевіряльники також керуються ратифікованими Україною конвенціями МОП «Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі» від 1947 року та «Про інспекцію праці в сільському господарстві» від 1969 року.

За результатами такого відвідування інспектор праці може застосувати до суб’єкта господарювання та його посадових осіб фінансові й адміністративні санкції (згідно із ч. 1-4, 7 ст. 41, ст. 41-2, 41-3, ч. 2 ст. 188-1, ст. 188-6 КпАП, ст. 265 КЗпП).

Оформляють результати інспекційного відвідування інспектори згідно з наказом Мінсоцполітики від 18.08.2017 № 1338. Хоча форми затверджені зазначеним наказом і містять посилання на скасовану постанову КМУ від 26.04.2017 № 295, проте сам наказ Мінсоцполітики є чинним.

За матеріалами Управління Держпраці у Хмельницькій області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
102398

Перевірки Держпраці 2024

Як проводяться перевірки Держпраці у воєнний час, чи є штрафи та за якими правилами діють перевіряльники? Із порадами експерта знатимете, як поводитися під час несподіваного інспекційного відвідування. Також розглянемо зміни у порядку проведення трудових перевірок у цьому році та повноваження інспектора під час перевірки
42406

Перевірки Держпраці 2020

Серед перевірок держорганів часто найбільше занепокоєння у бізнесу викликає навіть не ДПС, а Держпраці. Штрафи значні, а роботодавці все одно часто приховують трудові відносини із працівниками. Підготуватися до перевірки рекомендуємо навіть тим, хто впевнений, що трудового законодавства він не порушив. Нещодавно змінився не лише порядок, за яким контролери інспектують підприємства, а й розміри штрафів.
28570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді