Розписка без запису про обов’язок повернути позику — не підстава для її неповернення

Умови прощення боргу за договором позики

Відсутність у розписці запису про зобов’язання позичальника повернути отримане ним у борг не є підставою для відмови в позові про стягнення боргу. Адже позичальник, який склав та підписав таку розписку, тим самим взяв на себе зобов’язання повернути кошти.

Такого висновку дійшов Верховний Суд зважаючи на положення статті 1049 ЦК щодо обов’язку позичальника повернути позикодавцеві передану йому позику.

Договір позики є укладеним у момент здійснення дій з передання предмета договору на основі попередньої домовленості (п. 2 ч.1 ст. 1046 ЦК). Розписка ж про отримання в борг грошових коштів є документом, який боржник видає кредитору за договором позики. Вона підтверджує як укладення, так і умови договору позики, а також отримання боржником від кредитора певної грошової суми або речей. Викладене узгоджується з правовим висновком ВСУ, наведеним у постанові від 18.09.2013 у справі № 6-63цс13.

Тому суд відхилив твердження позичальника про те, що його розписка про отримання грошових коштів не містила зобов’язання про їх повернення, а тому не підтверджує факт передачі грошових коштів і вказує лише про намір позичити кошти. Натомість задовольнив вимоги позикодавця про стягнення коштів за договором позики та процентів.

Постанова ВСУ від 18.12.2018 у справі № 686/21857/16-ц

Розписка без запису про обов’язок повернути позику — не підстава для її неповернення
Ірина ПЕТРУСЕНКО,експерт Експертус Головбух
Укладення договору позики захистить компанію як від претензій податківців, так і від шахрайства працівника. Він в будь-якому разі буде зобов’язаний повернути гроші.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік

Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача
51193

Як відбувається дисконтування кредитів та позик

Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
30571

Овердрафт: як одержати й облікувати

У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
12561

Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит

За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді