Мінфін оновив Інструкцію про застосування Плану рахунків бухобліку

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Мінфін наказами від 06.11.2023 № 616 та від 29.11.2023 № 665 вніс зміни до низки нормативно-правових актів з бухобліку

image85

Професійна сертифікація за МСФЗ

Наказ Мінфіну від 06.11.2023 № 616

Наказ Мінфіну від 29.11.2023 № 665

Норми деяких нормативно-правових актів з бухобліку приводять у відповідність до:

  • Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 19.07.2022 № 2435-IX;
  • Національних положень (стандартів) бухобліку (далі — НП(С)БО).

Нагадуємо, Мінфін наказом від 12.01.2023 № 18 вніс зміни до НП(С)БО. Зокрема, що НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність» не застосовуватиметься підприємствами, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства.

Таким чином, юрособи-єдинники третьої групи складають фінзвітність та ведуть бухоблік відповідно до норм, що застосовують до підприємств відповідного розміру, незалежно від обраної системи оподаткування.

У зв'язку з цим виникла необхідність внести зміни до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291 (далі — Інструкція).

Змінами до Інструкції:

  • виключають норму, згідно якої підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, можуть застосовувати спрощений план рахунків;
  • передбачають, що для бухобліку окремих видів запасів, враховуючи їх якісно-технічні характеристики та призначення, підприємство може застосовувати більш ніж один натуральний вимірник (наприклад, тонна/літр, штука/квадратний метр тощо).
  • уточнюють призначення рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів». Цей рахунок застосовуватимуть для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та знос (накопичену амортизацію) необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Змін також зазнає й спрощений План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств, затверджений наказом Мінфіну від 19.04.2001 № 186.

Зокрема, уточнюють, що на рахунку 26 також вестимуть облік сільгосппродукції.

Рахунок 96 «Інші витрати» стане рахунком 97. Цей рахунок використовують для обліку та узагальнення інформації про інші витрати операційної діяльності та інші витрати діяльності, а також обліковують належну до сплати за звітний період відповідно до законодавства суму податків і зборів (обов'язкових платежів).

Накази наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. Станом на 05.12.2023 документи не публікували.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікація основних засобів

Класифікація основних засобів впливає не тільки на вибір потрібних бухгалтерських рахунків, але й подальший облік (амортизацію, документи, звітність). Як це правильно зробити у бухгалтерському та податковому обліку, – допоможе розібратися консультація
38589

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36244

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1502

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2467

Статутний капітал підприємства 2024: поняття, бухгалтерський облік та оподаткування

Статутний капітал — це вартість внесків засновників підприємства. У консультації детально розглянемо поняття статутного капіталу, обмеження щодо його розміру, оподаткування внесків до статутного капіталу, бухгалтерський облік статутного капіталу, зокрема операцій з формування, збільшення та зменшення статутного капіталу.
128863

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді