Чи заокруглюють банки суми під час сплати податків та зборів

Банки вже можуть заокруглювати суми касових операцій

З 01.10.2019 року розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестали бути засобом платежу. Відповідно, банки здійснюють готівкові розрахунки в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків нацвалюти, що перебуває в обігу, — 10 копійкам.

Порядок розрахунків з клієнтами в разі застосування заокруглення монет дрібних номіналів під час здійснення касових операцій банк визначає у внутрішніх положеннях (інструкції).

Банк здійснює завершальні операції за рахунком клієнта, який закривають, та якщо залишилися кошти — перераховує його відповідно до реквізитів, зазначених клієнтом у заяві, або видає готівкою у сумі, кратній 10 копійкам.

Банк може перерахувати фізособі нараховані проценти за вкладом (депозитом) на її поточний рахунок для поповнення вкладу (депозиту) або видати готівкою у сумі, кратній 10 копійкам за умовами договору банківського вкладу.

У разі виплати залишку коштів готівкою під час закриття рахунку або процентів за вкладом (депозитом) банк може здійснити (за згодою клієнта) переказ відповідної суми (до 10 копійок) у безготівковій формі на власний поточний рахунок клієнта.

Разом з тим вимоги Податкового кодексу України не передбачають сплату податків та обов’язкових платежів у менших сумах, аніж визначає законодавство. Тож банки від платників податків прийматимуть готівкою суму, яка дозволить повністю сплатити податок. Тобто банки не округлятимуть суми під час сплати податків, зборів.

Лист НБУ від 26.09.2019 № 50-0006/50073


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11789

Касова дисципліна: як облаштувати на підприємстві

Готівкові операції — об’єкт прискіпливої уваги з боку податківців. Якими будуть штрафи за порушення касової дисципліни на підприємстві та правил обігу готівки, як вести касу на підприємстві — пояснюють експерти
64770

Інвентаризація грошових коштів

Гроші люблять лічбу, тому не нехтуйте інвентаризацією коштів. Гроші мають дві форми: готівкову та безготівкову. Першу перевірити простіше, хоча й не без нюансів. А з другою — доведеться пововтузитися. У статті розповімо: як підготуватися до інвентаризації; на що звернути увагу під час перевірки купюр і рахунків, як задокументувати результати
11039

Товарний чек: бланк

Товарний чек і його обов’язкові реквізити, форма та зміст товарного чека — у статті
32928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді