Чи показувати у формі № 1ДФ дохід підприємця

Форма 1ДФ: порядок заповнення

При нарахованні (виплаті) доходу ФОП (не залежно від системи оподаткування) та самозайнятим особам податкові агенти зобов’язані відобразити такі доходи у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за звітний квартал, у якому вони були нараховані.

При цьому, під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності не утримують ПДФО, якщо таким підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності:

  • для підприємця, який перебуває на загальній системі оподаткування, таким документом може бути копія виписки або витягу з Держреєстру;
  • для підприємця, що застосовує спрощену систему оподаткування, - копія свідоцтва про сплату єдиного податку, або копія виписки або витягу з Держреєстру;
  • для особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, - копія довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Дохід, виплачений самозайнятій особі, відображають у ф. № 1ДФ за ознакою доходу «157».

При заповненні податкового розрахунку за формою № 1ДФ:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображають (за звітний квартал) дохід, який нараховано підприємцю, незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні;
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» показують суму фактично виплаченого доходу,
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» зазначають сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку (якщо підприємцем не надано копію документа, що підтверджує державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності).
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображають фактичну суму перерахованого податку до бюджету (у разі нарахування податку та відображення у графі 4а).

Якщо підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, то графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюють, в таких графах проставляють нулі.

За матеріалами Головного управління ДПС у Чернівецькій області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклад заповнення Додатка 1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Податковий розрахунок за ІІІ квартал 2023 року подайте до 9 листопада. Діє оновлена форма, проте змін у ній не багато. Щоб правильно сформувати Додаток Д1, скористайтеся прикладами ситуацій у статті
57099

Додаток 4ДФ до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ: зразки заповнення

Додаток 4 ДФ Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ призначений для того, щоб відображати в ньому нарахування будь-яких доходів на користь фізичних осіб, зокрема й ФОП. З’ясуємо коли та як подавати 4ДФ та за яким алгоритмом заповнювати.
68725

Додаток 5 до об'єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ: коли подавати і як заповнювати

Експерт роз’яснить, коли необхідно вперше подавати Додаток 5 податкового розрахунку. У статті також ознайомитеся з алгоритмом заповнення і зможете скачати зразки заповнення Д5 до податкового розрахунку.
25990

Алгоритм заповнення єдиної звітності 2021

Звітувати з ЄСВ повинен майже кожний суб’єкт господарювання. Це стосується як тих, хто має найманих працівників, так і самозайнятих осіб, які звітують “за себе”. У консультації розглянемо, по яких звітах наразі “розподілений” ЄСВ та зосередимося на звітуванні з ЄСВ по найманим працівникам, наведемо зразок заповнення єдиної звітності.
23582

Заповнення форми № 1ДФ

Форма 1ДФ 2020 – щоквартальний звіт, який пов’язаний зі сплатою ПДФО та військового збору. Подається завжди, якщо нараховувався дохід фізичним особам. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення форми № 1ДФ за ІІІ квартал 2020.
131526

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді