Особливості подачі фінзвітності з виявленими помилками

Контролери розповіли, чи подавати до ДПС виправлену фінзвітність, якщо виявлені помилки не вплинули на показники декларації з податку на прибуток

Особливості подачі фінзвітності з виявленими помилками

Для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (абз. 1 п. 44.2 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Платник податку на прибуток (крім платників податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність разом з аудиторським звітом) подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність.

Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств затвердив Мінфін наказом від 20.10.2015 № 897; далі — Декларація.

Фінансова звітність подається як додаток ФЗ до Декларації.

Платник, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

  • або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
  • або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявив факт заниження податкового зобов’язання збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку (абз. 4 — 6 п. 50.1 ПК).

У разі якщо показники оприлюдненої разом з аудиторським звітом річної фінзвітності зазнали змін в порівнянні з показниками звіту про фінансовий стан (баланс) та звіту про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіту про фінансові результати), що подають разом з податковою декларацією, та такі зміни вплинули на показники раніше поданої річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний податковий (звітний) період, платники податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність разом з аудиторським звітом, подають уточнюючий розрахунок до річної податкової декларації у строк не пізніше 10 червня року наступного за звітним (абз. 3 п. 50.1 ПК).

Отже, якщо внаслідок виявлених у фінзвітності помилок підлягають уточненню показники Декларації, таке уточнення здійснюйте:

  • шляхом подання уточнюючої Декларації, із поданням до неї уточненої фінзвітності за відповідний звітний період;
  • у складі звітної Декларації з поданням до додатка ВП фінзвітності за звітний (податковий) період, що уточнюєте. Обов’язково проставляйте позначку в таблиці 3 «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється» додатка ВП до Декларації.

Якщо показники уточнюючої фінзвітності не вплинули на показники Декларації, подавайте уточнюючу фінзвітність за відповідний звітний період у такому самому порядку, як і фінзвітність, що уточнюєте, без подання уточнюючої Декларації.

За інформацією ДПС у Полтавській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1628

Навчальний тренажер для бухгалтера: перевірте себе

Хочете підвищити свої бухгалтерські навички та бути впевненими у своїй професійній майстерності? Перевірте себе за допомогою навчальних тестів для бухгалтерів. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте свій шлях у бухгалтерії, чи вже маєте багаторічний досвід, наш тренажер допоможе вам освіжити знання та виявити свої слабкі місця. Спробуйте прямо зараз — і переконайтеся, що ви готові до будь-яких викликів
320

Неприбуткові організації: бухгалтерський облік

Неприбуткові організації мають специфічний бухгалтерський облік та звітність. Крім того, неприбутковий статус не означає того, що вони взагалі не сплачують податків. У консультації детально про види, реєстрацію, облік та оподаткування неприбуткових організацій
68993

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
35092

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді