Податкові наслідки оплати платіжною карткою реклами у соцмережі

Теми:

Погодження на розміщення зовнішньої реклами

Юридичні особи, які сплачують за рекламу корпоративною платіжною карткою через міжнародні платіжні системи, мають дотримуватися:

  • положень Інструкції, затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 № 492;
  • Положенням про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою НБУ від 02.01.2019 № 5.

Довірена особа подає авансовий звіт за витрачені з карти кошти разом з роздрукованим підтвердним електронним документом. Підтвердженням витрат грошових коштів на іноземних інтернет-сайтах є виписка банку, що випустив таку платіжну картку та відповідна квитанція від постачальника послуг.

Податкові наслідки оплати платіжною карткою реклами у соцмережі

Підприємства обліковують витрати на рекламу за правилами бухгалтерського обліку. Якщо ЗЕД-послуги отримує підприємство з великими доходами, то його фінансовий результат можна відкоригувати на податкові різниці:

  • на суму перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних послуг над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки», при здійсненні контрольованих операцій за статтею 39 Податкового кодексу України (ПК) (пп. 140.5.2 ПК);
  • на суму 30% вартості послуг (крім операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПК), придбаних у нерезидентів (у т. ч. нерезидентів-пов’язаних осіб), зареєстрованих в державах (на територіях), зазначених у підпункті 39.2.1.2 ПК (пп. 140.5.4 ПК).

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, не зареєстрованими як платники податку, є отримувач послуг.

Базою нарахування ПДВ у такому випадку є договірна вартість послуг (п. 190.2 ПК). При цьому вартість послуг перераховують у національну валюту за курсом НБУ, що діяв на дату виникнення податкового зобов’язання.

ПДВ-зобов’язання послуг нерезидента з місцем постачання на території України нараховують:

  • на дату списання коштів з банківського рахунку платника в рахунок сплати послуг;

або

  • на дату оформлення документу, що підтверджує факт постачання послуг нерезидентом (п. 187.8 ПК).

Суму нарахованих ПДВ-зобов’язань відображають у податковій накладній (ПН). Така ПН буде основою для відображення нарахованої суми ПДВ у складі податкового кредиту підприємства (п. 208.2, пп. «в» п.198.1, п. 198.2 ПК).

ПН не складають, якщо отримувач послуг не зареєстрований як платник ПДВ. Форму розрахунку податкових зобов’язань такого отримувача послуг у вигляді додатку до декларації з цього податку, затверджують у порядку, передбаченому статтею 46 ПК.

Крім того, резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок (пп. 141.4.6 ПК). Суму доходу, з якої належить виплатити дохід, визначають за курсом НБУ, що діє на дату виплати такого доходу.

При цьому, у разі несплати або несвоєчасної сплати податку підприємство має сплатити штраф відповідно до статті 127 ПК.

За матеріалами ОВПП ДПС


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
533595

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336484

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
146720

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
210859

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24445

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді