Маєте працівників-чорнобильців: що потрібно врахувати

Чорнобильські посвідчення мінятимуть: чи надавати пільги за старими

Підприємство, яке має чорнобильців 1 та 2 групи, повинно зареєструватись у органах соцзахисту. Для цього не пізніше ніж за 2 місяці до початку кожного бюджетного року подає:

  • відомості про підприємство з визначенням кількості постраждалих осіб за категоріями отримувачів компенсацій та допомоги певних видів;
  • списки громадян із зазначенням прізвища, імені та по батькові, категорії, серії та номера посвідчення (за наявності), місця проживання (перебування), ідентифікаційного номера;
  • графік відпусток чорнобильців та розрахунок витрат для додаткової відпустки на наступний бюджетний рік.

У разі зміни у зазначених відомостях, у тому числі зміни найменування підприємства, його місцезнаходження та розрахункових рахунків, на які перераховують кошти, та у списках громадян повідомляєте орган соцзахисту протягом 20 днів наступного місяця.

А до 25 числа місяця, за який здійснюєте нарахування подаєте документи щодо розрахункових витрат, пов'язаних з виплатою компенсацій працівникам, та реєстр отримувачів. В реєстрі отримувачі зазначаєте прізвище, ім'я та по батькові, категорія, номер посвідчення, ідентифікаційний номер, відомості про нараховані виплати, суму компенсації та вид допомоги.

Мінсоцполітики зазначило, що Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою КМУ від 20.09.2005 № 936, не передбачає відшкодування витрат підприємств, які пов'язані із вже здійсненою оплатою відпусток працівникам-чорнобильцям.

Скоріш за все, спеціалісти Міністерства мали на увазі ситуацію, коли підприємство виплатило чорнобильську відпустку, але не подало вчасно документи до органів соцзахисту для фінансування чорнобильської відпустки. За таких умов підприємству було відмовлено у відшкодуванні витрат за виплачену чорнобильську відпустку.

Лист Мінсоцполітики від 10.10.2019 № 136/0/205-19


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як відобразити простій і відпустку за свій рахунок у Податковому розрахунку з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відпустка за свій рахунок та простій стали поширеними явищами. Як рахувати ЄСВ у такі місяці та скласти Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ — покажемо на зразках і прикладах у консультації
67544

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7710

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
189406

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді