Профспілки не підтримують нову версію Трудового кодексу

СПО об’єднань профспілок висловив правову позицію щодо урядового проєкту Трудового кодексу

Профспілки не підтримують нову версію Трудового кодексу

Нові зарплатні показники та податкові правила 2024 року

СПО об’єднань профспілок констатує необхідність суттєвого доопрацювання документу. Зокрема, з використанням напрацювань у проєктах, які раніше вносились до ВРУ. Серед таких проєкт Кодексу України про працю від 08.11.2019 № 2410-1.

Новий проєкт Трудового кодексу (далі — ТК) складається з шести окремих книг, які являють собою фактичну компіляцію окремих положень проєкту Закону України «Про працю». Зокрема й тих, які неодноразово не підтримувались СПО об’єднань профспілок.

Зазначений підхід обумовив те, що деякі норми законів та проєктів, технічно об’єднаних у новому проєкті ТК:

  • не кореспондуються між собою;
  • відрізняються за змістом та термінологією;
  • містять значну кількість суперечливих, неоднозначних та незрозумілих трактувань і формулювань.

В окремих випадках відбувається скорочення рівня гарантій прав працівників, а також необґрунтовано скасовують державне правове регулювання цілих блоків правовідносин між роботодавцями та працівниками.

Крім того, неврегульовані питання щодо:

  • гарантій діяльності профспілкових організацій та забезпечення їх прав роботодавцями;
  • участі працівників в управлінні підприємствами;
  • додаткових гарантій осіб з особливими фізичними, духовними або іншими потребами;
  • особливостей регулювання трудових відносин відряджених працівників (як до українських роботодавців, так і українських працівників в інші країни)
  • особливостей регулювання трудових відносин у цифровій та «платформенній» економіці тощо.

Також відзначили, що у 2022-2023 роках на час воєнного стану в Україні прийняли низку законодавчих актів, які регулюють особливості реалізації трудових відносин в цей особливий період. Зазначені нормативно-правові документи базуються на положеннях чинного законодавства про працю. Тому запровадження запропонованих законодавчих змін до скасування воєнного стану призведе до необхідності перегляду цих положень, негайної розробки сотень нових та оновлення чинних підзаконних актів та організаційно-розпорядчих документів.

В СПО об’єднань профспілок вважають, що на даному етапі доцільно зосередити зусилля соціальних партнерів на підготовці проєкту ТК у редакції, що відповідатиме потребам післявоєнної відбудови економіки в контексті інтеграції України до спільного з ЄС єдиного ринку праці.

Тож, СПО об’єднань профспілок прийняв рішення не погоджувати проєкт ТК в запропонованій редакції, як такий, що:

  • не забезпечує реалізацію трудових прав і гарантій працівників, визначених Конституцією України;
  • не враховує в повній мірі норми і стандарти міжнародних правових актів МОП і ЄС;
  • потребує суттєвого доопрацювання на тристоронній основі під патронатом МОП та із залученням фахівців провідних національних наукових і освітніх закладів, а також міжнародних експертів у сфері трудового права.

За інформацією Федерації професійних спілок України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19860

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115514

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7490

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196763

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді