Помилкову податкову накладну заблоковано: маєте завершити процедуру реєстрації, а потім скласти РК

За даними квитанцій про реєстрацію податкових накладних (далі — ПН) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН), в результаті обробки таких накладних, податківці виявили помилки. Відповідно до пункту 201.16 Податкового кодексу України (далі — ПК), реєстрація цих ПН була зупинена. Податківці запропоновали підприємству надати пояснення та/або копії документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію ПН в ЄРПН.

Помилкову податкову накладну заблоковано: маєте завершити процедуру реєстрації, а потім скласти РК

Суди першої та апеляційної інстанцій встановили, що підприємство:

  • не надсилало контролерам пояснень або документів;
  • не повідомило податківців, що зазначені ПН виписані та надіслані для реєстрації помилково.

Верховний суд (далі — ВС) погодився з попередніми судами, що до суду не надано жодних доказів на підтвердження системного збою. ПН були зареєстровані в ЄРПН зі статусом ПН/РК-реєстрацію зупинено. Тобто системою на рівні ДФС не зафіксовано збій програми, а лише вказано на необхідність подати додаткові документи для продовження процесу реєстрації таких ПН.

ВС зазначає, що дані накладні не містять очевидних ознак помилковості (невірні податкові номера, дати тощо), підписані двома електронними підписами (печатка ті підпис керівника), отже у контролерів не було причин вважати вказані ПН помилковими.

Підприємство ж доводить суду, що вказані ПН склали помилково, оскільки товари не були реалізовані, бо контрагент відмовився від прийняття товару. На думку ВС такі доводи є суперечливими. Адже податковим законодавством не встановлено порядок дій, якщо сталась помилка при реєстрації ПН, які складені та підписані у відповідності до діючого порядку. Крім того підприємству було роз’яснено у податковій консультації, що у випадку зупинення реєстрації ПН, потрібно завершити процедуру реєстрації таких ПН в ЄРПН, а в подальшому, скласти розрахунок коригування до них.

Крім того в даній справі ВС відмітив, що платник звільнений від відповідальності у разі вчинення певних дій, у відповідності та на підставі податкової консультації. Але, первинною є податкова консультація, а потім платник її виконує. Підприємство не включило суму ПДВ за ПН до податкових зобов`язань в податковій декларації від 19.09.2017, а податкова консультація надана 26.02.2018 за запит від 07.12.2017. Таким чином, підприємство діяло на власний розсуд, а не на підставі податкової консультації.

Постанова ВС від 05.12.2019 у справі № 820/5360/17


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
144719

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
208151

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24303

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
513518

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
327151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді