Як через Е-кабінет ФОПу подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

Для надіслання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування оберіть з переліку електронних форм Заяву за формою F0102003

Як через Е-кабінет ФОПу подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої — третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 — 298.1.4 Податкового кодексу України; далі — ПК.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування госпсуб’єкт подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява).

Заяву подає за вибором платник, якщо інше не передбачив ПК, зокрема, засобами електронного зв’язку в електронній формі.

До поданої Заяви додає розрахунок доходу за попередній календарний рік (абз. 3 пп. 298.1.4 ПК).

Для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, зареєстровані в установленому порядку ФОП, подають Заяву до закінчення місяця, в якому відбулася їх держреєстрація.

Форми Заяви та Розрахунку доходу за попередній календарний рiк, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (далі — Розрахунок) затвердив Мінфін наказом від 16.07.2019 № 308.

Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557; далі — Порядок № 557

Для надіслання Заяви ФОП в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету обирає рік та місяць, в якому створює Заяву, та з переліку електронних форм обирає Заяву за формою F0102003. При цьому за замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної реєстрації.

У запропонованій формі Заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати. Реєстраційні дані платника заповнюються автоматично.

У разі переходу ФОП на спрощену систему оподаткування (перша-третя група платників єдиного податку) додатково до Заяви подайте Розрахунок. Для цього у вкладці «Додатки» оберіть опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103 та заповніть обов’язкові поля.

Першу квитанцію надсилають протягом двох годин з часу його отримання контролюючим органом, в іншому разі — протягом перших двох годин наступного операційного дня (абз.1 п. 8 розд. ІІ Порядку № 557).

Не пізніше наступного робочого дня з моменту формування першої квитанції формують другу квитанцію (п. 9 розд. ІІ Порядку № 557).

Друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа. В другій квитанції зазначають реквізити прийнятого (зареєстрованого) або неприйнятого (із зазначенням причини) електронного документа, результати обробки в контролюючому органі (дата та час прийняття (реєстрації) або неприйняття, реєстраційний номер, дані про автора та підписувача (підписувачів) електронного документа та автора квитанції.

За наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції (п. 11 розд. ІІ Порядку № 557).

Вкладка «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанції № 2 щодо приймання та обробки Заяви, яку надіслали користувачу Електронного кабінету.

За інформацією ДПС у Дніпропетровській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
440

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91087

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
570508

Платник єдиного податку 2 група: умови перебування

ФОП 2 група досить вигідна через фіксовану величину податку, яка не залежить від обсягу доходу. Єдиний податок 2 група — які умови перебування на ній, що дозволено і заборонено, та новий ліміт групи — у консультації
438649

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді