Керівники підприємств, установ та організацій, для яких неможливо перейти на дистанційний режим роботи, мають забезпечити такі профілактичні та протиепідемічні заходи:
- вирішити питання організованого перевезення працівників на їхні робочі місця;
- забезпечити вхідний санітарний контроль;
- проводити роз’яснювальну роботу з працівниками щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
- забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (із розрахунку: 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити контроль за дотриманням правил;
- забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, як мінімум 1 метр або встановити захисні екрани для захисту працівників;
- збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями: ручки дверей, місця загального користування, санвузли, тощо);
- дотримуватися нормативних показників температури повітря та забезпечувати наскрізне провітрювання приміщень;
- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
- виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб із ознаками захворювання;
- у разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання, вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров’я;
- обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
- забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо);
- забезпечити медичні пункти (за наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).
Як організувати віддалене робоче місце бухгалтеру
Для відвідувачів необхідно також забезпечити вхідний санітарний контроль та можливість використання спиртовмісних антисептиків.
Вхідний санітарний контроль проводити шляхом:
- візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання — кашель, чхання, нежить);
- за необхідності, проводити температурний скринінг (вимірювання температури тіла безконтактним термометром);
Якщо у особи виявили ознаки гострого респіраторного захворювання, підвищення температури тіла, її у не допускають до відвідування закладів та скеровують до сімейного лікаря за місцем обслуговування.
Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, які зареєстровані в Україні відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватися інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу.