Новий Закон про фінмоніторинг — НБУ розвінчує міфи

UA RU

☝ 12 НОМЕР ЖУРНАЛУ «ГОЛОВБУХ» ► СКАЧАЙТЕ БЕЗПЛАТНО

Міф перший

Через Закон про фінмоніторинг від 06.12.2019 № 361-IX українці не зможуть заплатити віддалено комуналку, а платіжні системи зупиняться.

Відповідь: Новий фінмонівський закон ніяк не вплине на більшість операцій з переказу грошей. Вимоги закону не поширюватимуться на:

  • сплату комуналки, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми);
  • сплату кредиту до 30 тис. грн;
  • оплату товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.

Міф другий

НБУ не розробив чітких рекомендацій для процедури віддаленої перевірки клієнтів.

Відповідь: Закон набере сили 28 квітня. Він дає три місяці (до 28.07.2020) на прийняття нормативки. Нове положення про фінмон для банків буде затверджене до кінця квітня. Проект вже відпрацювали з банками і Держфінмоніторингом. Скоро відправлять Мінфіну і Держфінмоніторингу на затвердження. Для не банків нормативку розроблять до кінця червня. Обов'язково буде перехідний період і для банків і для не банків.

Міф третій

Можливість віддаленої ідентифікації буде тільки через BankID, до якого підключені 14 банків.

Відповідь. Варіанти дистанційної KYC будуть різні: BankID, кваліфікований електронний підпис, відеотрансляція, дистанційне зчитування данних через NFC, платіж на окремий рахунок банку з особистого рахунку клієнта.

Міф четвертий

Закон вб’є ринок електронних грошей.

Відповідь: Закон вб’є ринок «сірих» електронних грошей. Так, Закон зобов’язує розкрити власників електронних гаманців. Неприпустимо, щоб електронні гроші використовувались для тіньових операцій.

Ми пропонуємо спрощену модель ідентифікації для власників гаманців: потрібно віддалено надіслати копії документів та фотофіксацію клієнта з його особистими документами.

Новий Закон про фінмоніторинг — НБУ розвінчує міфи

Короткий підсумок: головна ідея нового Закону – це, можливо, не завжди зрозуміле словосполучення «ризик – орієнтований підхід». Раніше банки однаково перевіряли всіх клієнтів: від студентів та пенсіонерів до публічних діячів.

Відтепер буде чіткий перелік низькоризикових клієнтів: оплата комуналки; зарплатні проекти, стипендії, пенсії; ОСББ; підприємства ЖКГ, інтернет-провайдери; «білий» бізнес, що платить податки та інше. Увага до низькоризикових клієнтів буде мінімальна.

За інформацією з офіційної сторінки Фейсбук Катерини Рожкової, перший заступник Голови Нацбанку України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
128573

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
72417

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
125

Фінансовий моніторинг у 2024 році

Що слід знати про фінансовий моніторинг при здійсненні своїх платежів, що таке порогові та підозрілі операції, як бути у ситуації відмови банку у проведенні платежу з вимогою довести законність коштів? Яку інформацію про клієнта бухгалтери-підприємці та аудитори мають передавати до Держфінмоніторингу? Кінцеві бенефіціари – хто це та що буде, якщо про них не повідомити. Ці та пов’язані питання – в огляді експерта
71240

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді