Лікарняний листок через ізоляцію від COVID-19: як отримати допомогу

У період карантину крім звичних виплат Фонд соціального страхування України (далі — Фонд) надає допомогу у разі ізоляції від COVID-19. Право на отримання цієї виплати мають усі застраховані особи, тобто кожен працевлаштований.

Лікарняний листок через ізоляцію від COVID-19: як отримати допомогу

Таку допомогу Фонд фінансує у разі самоізоляції під медичним наглядом або перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій. Виключною підставою для її нарахування є виданий у встановленому порядку лікарняний листок із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11».

Лікарняні під час самоізоляції

Крім того, МОЗ рекомендувало закладам охорони здоров’я здійснити заміну попередньо виданих у зв’язку із самоізоляцією довідок на листки непрацездатності. Строк видачі таких листків непрацездатності — 14 днів. Як і в загальних випадках, лікарняний спочатку видають на п’ять днів з наступним продовженням.

Щоб отримати від Фонду допомогу, необхідно передати отриманий листок непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» своєму роботодавцю. У свою чергу роботодавець на підставі отриманого від працівника лікарняного оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності — 11, тобто ізоляція від COVID-19, та передає її до Фонду.

Розмір допомоги від Фонду за такими лікарняними листками складає 50% середньої заробітної плати та не залежить від тривалості страхового стажу працівника. Для медичних працівників — 100% середнього доходу і також не залежить від тривалості страхового стажу. ФСС здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів оплачує роботодавець.

Але у випадку захворювання на COVID-19 ФСС компенсує втрачений за час лікування заробіток за загальними правилами. Виплати складуть від 50% до 100% залежно від тривалості страхового стажу, допомога буде надана за весь період до відновлення здоров’я.

Фонд соціального страхування України sharing a COVID-19 Update


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — у статті
163997

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392953

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3687

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32047

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді