Розрахунок лікарняних 2021 при коронавірусі

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Під час карантину діє особливий порядок видачі листків непрацездатності. Про його особливість та розрахунок лікарняних на самоізоляції — розповімо у статті.

ЯК ЕЛЕКТРОННІ ЛІКАРНЯНІ ПОЛЕГШАТЬ РОБОТУ ⚡️

Розрахунок лікарняних під час карантину

Перша особливість лікарняних під час карантину — це те, що лікарі мають право відкривати листки непрацездатності дистанційно.

А ще розширено перелік страхових випадків, за якими надається допомога. А саме: ізоляція від COVID-19 (п. 51 ст. 22 Закону № 1105). Як ідентифікувати такий листок непрацездатності? У графі «причина непрацездатності» листка непрацездатності буде зазначено: «11 — ізоляція від COVID-19». Такі лікарняні листки оплачуйте не за загальними правилами. А із розрахунку 50 % середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу. Якщо працівник не має шестимісячного страхового стажу у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку, до розрахунку ізоляційних лікарняних застосуйте обмеження - не більше за розмір допомоги, обчислений із мінзарплати, встановленої на час настання страхового випадку.

Як і у випадку зі звичайними листками непрацездатності, оплатіть перші п’ять днів коштом підприємства. Решту днів має профінансувати Фонд соцстрахування. Відповідно до чинних нормативно-правових актів самоізоляція під медичним наглядом триває 14 днів. Тож оформте заяву-розрахунок, в якій зазначте причину непрацездатності — «11».

ФСС приймає Заяву-розрахунок як у паперовому, так і електронному вигляді (електронною поштою). Аби подати до ФСС електронні документи із застосуванням електронного підпису/печатки, страхувальник має укласти відповідний договір. Клієнтське спеціалізоване програмне забезпечення для подання електронних документів роботодавець обирає самостійно. Дія договору поширюється на заяву-розрахунок і повідомлення про виплату коштів застрахованим особам.

Якщо подали документи в електронному вигляді, подавати їх на паперових носіях не потрібно.

5 кроків, щоб подати заяву-розрахунок до ФСС дистанційно

1) заповніть договір про подання електронних документів до ФСС;

2) надішліть договір поштою або подайте особисто до робочого органу виконавчої дирекції ФСС;

3) оберіть програмне забезпечення, за допомогою якого відправлятимете заяву (M.E.doc, Соната тощо);

4) сформуйте заяву-розрахунок, підпишіть її за допомогою електронного підпису та відправте;

5) роздрукуйте заяву-розрахунок і зберігайте разом із листком непрацездатності до перевірки ФСС.

Медичні працівники мають право на оплату листка непрацездатності, виданого з причини «11 — ізоляція від COVID-19», у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу починаючи з шостого дня непрацездатності.

Якщо працівник захворів на коронавірус, додаткових позначок на лікарняному не знайдете. У такому випадку оплачуйте листок непрацездатності за загальними правилами.

Зауважимо, що лікарняний оплачуйте лише тоді, коли працівник під час тимчасової непрацездатності чи самоізоляції через COVID-19 втрачав заробіток. Тож якщо працівник захворів, чи перебував на самоізоляції через COVID-19 у період відпустки за свій рахунок, зокрема через карантин, лікарняний за період такої відпустки не оплачуйте.



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді