Як та хто може отримати допомогу по частковому безробіттю з 6 червня

UA RU

Уряд підкоригував порядок надання допомоги по частковому безробіттю на час карантину. Зміни набрали чинності з 06.06.2020.

Тож відтепер допомогу по частковому безробіттю на період карантину можуть отримати як роботодавці, так і ФОП, які не мають найманих працівників, але є застрахованими особами, тобто сплачували ЄСВ.

Як та хто може отримати допомогу по частковому безробіттю з 6 червня

Зокрема, допомогу по частковому безробіттю на період карантину, надають:

  • ФОПу, який є застрахованою особою — з розрахунку двох третин бази нарахування ЄСВ. Базу нарахування розраховують виходячи із середнього розміру місячної бази нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, відповідно до звіту з ЄСВ (додаток 5);
  • ФОПу, який є застрахованою особою, та звільнений від сплати ЄСВ — із розрахунку двох третин розміру мінімальної зарплати.

УВАГА!

Розмір допомоги з часткового безробіття не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати.

Зазначену допомогу надають роботодавцям та наведеним вище ФОПам, які є суб’єктами малого та середнього підприємництва, на строк зупинення (скорочення) діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину в разі сплати ними ЄСВ протягом шести місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

Звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю на період карантину можна протягом 90 календарних днів із дня зупинення (скорочення) діяльності.

Допомогу по частковому безробіттю на період карантину виплачує центр зайнятості.

Для отримання допомоги роботодавець або ФОП , який є застрахованою особою, має звернутися до центру зайнятості за місцем реєстрації його як платника ЄСВ та подати:

  • заяву у довільній формі. Зокрема, роботодавець у заяві зазначає інформацію про свою належність до суб’єктів малого або середнього підприємництва відповідно до Господарського кодексу та додає до заяви засвідчені ним копії підтвердних документів щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до центру зайнятості документів;
  • засвідчену копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;
  • відомості щодо себе для ФОП згідно з додатком 2 до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2020 № 453 (далі — Порядок № 453). Роботодавці подають відомості про працівників: ПІБ, РНОКП або серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізосіб, які через релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОКП та повідомили про це орган ДПС і мають відповідну відмітку в паспорті), в яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 453. Якщо ФОП подає відомості як щодо себе, так і щодо своїх найманих працівників, він оформлює відомості за формами згідно з додатками 1 і 2 до Порядку № 453.
  • довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, подану роботодавцем на підставі звітних відомостей, що надаються до ПФУ, крім ФОП, які є застрахованими особами та звільнені від сплати ЄСВ.

Протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем або ФОПом, який є застрахованою особою, зазначених вище документів обласний або Київський міський центр зайнятості приймає рішення про надання або відмову в наданні допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Протягом трьох робочих днів з дати прийняття позитивного рішення центр зайнятості укладає з роботодавцем договір про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину. У договорі визначають права та обов’язки сторін, порядок перерахування роботодавцю коштів Фонду та виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину, гарантії зайнятості працівника, якому виплачують допомогу, відповідальність сторін, строк дії договору та порядок вирішення спорів. Примірний договір про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину наведений у додатку 3 до Порядку № 453. Із підприємцем за позитивного рішення такий договір не укладають.

Надалі допомогу центр зайнятості перераховує роботодавцю, ФОПу щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування відповідних коштів на рахунок центру зайнятості на підставі поданих ними відомостей за формою згідно з додатком 1 та додатком 2 до Порядку № 453.

Постанова КМУ від 03.06.2020 № 453


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
574002

Спрощена система оподаткування: переваги та недоліки

Як позбутися податкового тягаря, що тисне бізнес та платити менше? Очевидно, що обрання системи оподаткування – це вкрай важливе рішення. Спрощена чи загальна? Про спрощену систему оподаткування, її переваги та нюанси — у статті
106196

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1535

Документальні перевірки у ФОПів

Перелік перевірок, що ДПС має право проводити під час війни, урядовці поступово розширюють. Експерт пояснив, на які податкові перевірки ФОП 2024 і протягом якого часу діє мораторій, запроваджений на початку війни, за який період податківці мають право провести перевірку та які документи має надати ФОП для документальної перевірки
201

Сплата ЄСВ ФОП у 2025 році

Усі фізособи-підприємці є платниками єдиного соціального внеску «за себе». Як він сплачуватиметься у 2025 році – у цьому огляді
31807

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді