Відповідальність роботодавця за звільнення жінки у період відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Незаконне звільнення працівника з роботи — це грубе порушення законодавства про працю

image34

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Законодавство забороняє роботодавцям звільняти з власної ініціативи:

  • вагітних жінок;
  • жінок, які мають дітей віком до трьох чи шести років;
  • одиноких матерів, які виховують дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю (ч. 6 ст. 179; ч. 3 ст. 184 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Виняток — повна ліквідація підприємства або закінчення строкового трудового договору, установи. У цих випадках роботодавець може звільнити пільгову категорію жінок, але обов’язково потурбуватися про їх подальше працевлаштування. На період працевлаштування за ними зберігають середню зарплату, але не більше ніж три місяці від дня закінчення строкового трудового договору.

За порушення законодавства про працю роботодавці несуть адміністративну, фінансову й навіть кримінальну відповідальність. Незаконне звільнення працівника з роботи — грубе порушення законодавства про працю, відповідальність за яке передбачає стаття 172 Кримінального кодексу України.

Трудові спори про поновлення на роботі працівника незалежно від підстав припинення трудового договору розглядають винятково в суді.

За інформацією Державної служби з питань праці

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52703

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21721

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18163

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді