Чи повинен ФОП-єдинник повідомляти ДПС про період відпустки або термін втрати працездатності

UA RU
Про період відпустки та термін втрати працездатності єдинник має повідомляти податкову

Чи повинен ФОП-єдинник повідомляти ДПС про період відпустки або термін втрати працездатності

Платники єдиного податку І і ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі — Витяг з ЕРЛП), якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Це визначили у статті 295 Податкового кодексу України; далі — ПК.

Нагадуємо, платники єдиного податку І і ІІ груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПК).

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку (ЄП) першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі:

  • заяви платника щодо розміру обраної ставки ЄП;
  • заяви щодо періоду щорічної відпустки;
  • заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Суми ЄП підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів із цього податку за заявою платника єдиного податку (п. 295.6 ПК).

Заява про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням Витягу з ЕРЛП подається у довільній формі (пп. 298.3.2 ПК).

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
574002

Спрощена система оподаткування: переваги та недоліки

Як позбутися податкового тягаря, що тисне бізнес та платити менше? Очевидно, що обрання системи оподаткування – це вкрай важливе рішення. Спрощена чи загальна? Про спрощену систему оподаткування, її переваги та нюанси — у статті
106196

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1535

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді