Мати дитини інваліда-чорнобильця має право на «чорнобильську» та відпустка «на дітей»

Жінці, яка працює і має дитину з інвалідністю, надають щорічно додаткову оплачувану відпустка тривалістю 10 к. дн. без урахування святкових і неробочих днів (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР).

Мати дитини інваліда-чорнобильця має право на «чорнобильську» та відпустка «на дітей»

Водночас дітям, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою, передбачена пільга з використанням чергової відпустки у зручний час для одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює, а також отримання одним із батьків або особою, яка їх замінює, додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком на 14 робочих днів на рік (ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII; Закон № 796).

Ця відпустка є гарантованою державою пільгою. На відміну від щорічних відпусток, зазначена відпустка не пов'язана з робочим процесом і її надають незалежно від часу роботи на підприємстві. Для її отримання не потрібен мінімальний період роботи - 6 місяців.

Якщо вищезазначеною пільгою не скористався батько дитини з інвалідністю, пов'язаною з Чорнобильською катастрофою, то мати такої дитини має право на отримання відпустки тривалістю 14 робочих днів.

Фахівці Мінекономіки вказали, що редакція статті 60 Закону № 796, яка ставила чорнобильців перед вибором пільги за одним із законів, рішенням КСУ від 17.07.2018 № 6-р/201 визнана неконституційною.

На сьогодні діє норма статті 60 Закону № 796, за якою особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть надаватись й інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України.

Лист Мінекономіки від 21.05.2020 № 3512-06/32095-09


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — у статті
163807

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392907

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3686

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді