5 практичних питань щодо надання відпустки «на дітей»: відповідає Мінекономіки

UA RU

1. Чи має право навідпустку «на дітей»вдова, що має двох дітей віком 6 і 10 років, яка вийшла вдруге заміж (другий чоловік не всиновив дітей)?

Вдова, яка вийшла заміж, але її чоловік не усиновив дитину, має право на соціальну додаткову відпустку за підставою «одинока мати».

5 практичних питань щодо надання відпустки «на дітей»: відповідає Мінекономіки

Із змісту звернення вбачається, що жінка має право на соціальну додаткову відпустку тривалістю 17 календарних днів за двома підставами:

  • «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років»

та

  • «одинока мати».

2. Чи має право жінка, що усиновила дитину, якій 01.01.2019 виповнилося 18 років, на соціальну відпустку за 2019 рік?

Додаткову соціальну відпустку надають у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини - до чи після.

Отже, у випадку, зазначеному у зверненні, жінка має право на соціальну відпустку за 2019 рік повної тривалості - 10 календарних днів, незалежно від відпрацьованого часу у цьому році.

3. Одинока мати (батько дітей позбавлений батьківських прав) виховує двох дітей віком до 15 років. Яка тривалість її відпустки «на дітей»?

Відповідь на зазначене питання надано у першому пункті листа.

4. Чи може батько трьох дітей віком до 15 років отримати відпустку «на дітей» за умов, що його дружина не працює?

Такою відпусткою може скористатися лише батько, який працює і виховує дитину без матері (у тому числі, у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі). На думку Мінекономіки, до цієї категорії належать: чоловік, який не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини записаний як її батько; вдівець чи розлучений чоловік, який виховує дитину без матері.

У випадку, зазначеному у зверненні, чоловік не підпадає під визначення одинокого батька, оскільки виховує дітей у шлюбі разом з їх матір'ю. Відповідно цей батько не має права на додаткову соціальну відпустку.

5. Чи має право на відпустку «на дітей» одинока жінка, що виховує 17-річну доньку, яка народила дитину?

Дитина - це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше (ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III; ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» від 21.11.1992 № 2811-XII).

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла 16-ти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини (ст. 35 Цивільного кодексу України).

Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування (далі - ООП) за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

Отже, якщо немає рішення ООП або суду, то повна цивільна дієздатність не виникла і право на соціальну відпустку не втрачено.

Лист від 13.05.2020 № 3512-06/30165-02


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — у статті
163824

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392909

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3686

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32011

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді