Підприємство потрапило у перелік ризикових платників ПДВ: як діяти

У Раді бізнес-омбудсмена склали покроковий алгоритм дій платника ПДВ у разі потрапляння до ризикових

Підприємство потрапило у перелік ризикових платників ПДВ: як діяти

Алгоритм розблокування податкових накладних та подання таблиці даних

Щоб запобігти включенню підприємства до переліку ризикових:

1. Перевіряйте потенційних контрагентів перед тим, як вступати у господарські відносини з ними. У публічних джерелах варто перевірити:

  • реєстраційну історію контрагента;
  • його репутацію на ринку;
  • те, чи фігурує він у будь-яких кримінальних провадженнях;
  • чи має майбутній контрагент судові спори з податковою щодо формування фіктивного кредиту з ПДВ або здійснення ризикових операцій.

2. Зареєструйте таблиці даних платника ПДВ на товари, що постійно реалізуєте.

3. Вчасно виконуйте свої податкові обов’язки. Не допускайте порушення податкового законодавства.

4. Не приймайте участь у «сірих схемах» ведення бізнесу.

5. Належним чином організуйте бухоблік на підприємстві.

У разі якщо підприємство все ж включили до переліку ризикових платників ПДВ, дійте за наступним алгоритмом дій:

Крок 1. Встановіть причини включення підприємства до ризикових платників:

  • уважно вивчіть рішення Комісії регіонального рівня;
  • встановіть зазначені в ньому причини включення до переліку ризикових платників.

Зверніть увагу! Форма рішення Комісії регіонального рівня є стандартизованою та повинна містити інформацію щодо причин включення до переліку ризикових платників ПДВ.

Однією з розповсюджених підстав включення платника до ризикових є здійснення ризикових операцій. У таких випадках податковій необхідно пояснити реальність цих оспорюваних операцій.

2. Якщо з рішення Комісії регіонального рівня не зрозуміли підстави включення підприємства до ризикових, уточніть їх. Для цього:

  • зверніться до комунікаційної платформи відповідного територіального підрозділу ДПС за місцем реєстрації платника;
  • направте офіційний запит до податкової.

Зауважте! Опрацювання офіційного запиту може займати від 5 робочих днів (якщо направили адвокатський запит) до місяця (якщо направили звичайний лист). Тож розпочніть зі звернення до комунікаційних платформ ДПС.

Крок 2. Після того як зрозуміли підстави включення до переліку ризикових, підготуйте документи щодо виключення підприємства з переліку ризикових платників ПДВ.

Вказані документи складаються з:

1. Пояснення, в якому опишіть:

  • суть своєї господарської діяльності;
  • обґрунтування підстав для виключення з переліку ризикових. В яких поясніть, чому підприємство не відповідає критерію ризиковості, що зазначили у рішенні Комісії регіонального рівня ДПС.

2. До пояснень додайте первинні документи, що доводять викладенні у поясненнях обставини. До прикладу, такими документами можуть бути:

Крок 3. Якщо подання пояснень не забезпечило виключення підприємства з переліку ризикових, зверніться до Ради бізнес-омбудсмена та подайте скаргу.

За інформацією Ради бізнес-омбудсмена


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок в декларації з ПДВ

У консультації про те, як виправити помилки у ПДВ-звітності. Розглянемо можливі наслідки та варіанти виправлення помилок, основні їхні види, плюси й мінуси ПДВ-декларації «Звітна нова» та уточнюючого розрахунку, а також розмір самоштрафу і пені, куди їх сплачувати та як обліковувати
108718

Бюджетне відшкодування ПДВ

Податок на додану вартість — це найскладніший податок, як для платника, так і для самої ДПС. До бюджету сплачується різниця між податковим зобов’язанням і податковим кредитом. Якщо ж отримали «мінус», то тоді все навпаки — можна отримати бюджетне відшкодування ПДВ. Про право на бюджетне відшкодування ПДВ, заповнення декларації на відшкодування ПДВ, відшкодування ПДВ під час воєнного стану та інші подробиці — в огляді
175956

Штраф за несвоєчасну сплату ПДВ 2024

Який штраф за несвоєчасну сплату ПДВ загрожує у 2024 році? Як сплатити штраф, якщо в акті перевірки немає реквізитів, — дізнаєтеся в консультації
60958

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
139198

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 28.06.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10430

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді