З 01.01.2021 діятимуть новації у веденні обліку доходів і витрат підприємцями: до чого готуватись

UA RU

МІГРАЦІЇ ПІДПРИЄМЦІВ МІЖ СИСТЕМАМИ ОПОДАТКУВАННЯ

З 1 січня 2021 року, мають вести облік своїх доходів (витрат) у наступний спосіб:

1. ФОПи-загальносистемники зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Податковий кодекс України (далі – ПК) дозволяє вести облік доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

На сьогодні і до моменту затвердження нової форми Мінфіном є чинною Книга обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджена наказом Міндоходів від 16.09.2013 № 481 (далі – наказ № 481).

З 01.01.2021 діятимуть новації у веденні обліку доходів і витрат підприємцями: до чого готуватись

2. Фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. ПК дозволяє їм вести облік доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

На сьогодні і до моменту затвердження нової форми Мінфіном є чинною Книга обліку доходів і витрат, затверджена наказом Міндоходів № 481.

3. ФОПам-єдиноподатникам 1-2 груп та 3-ї групи не платникам ПДВ буде надано право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Їм буде дозволено вести облік як у паперовому так і в електронному вигляді.

4. ФОПам-єдинникам 3-ї групи платникам ПДВ буде надано право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Їм буде дозволено вести облік як у паперовому так і в електронному вигляді.

Декілька важливих аспектів щодо цих нововведень:

1. Закон України від 14.07.2020 № 786 фактично скасував вимогу до платників єдиного податку щодо реєстрації Книги у податкових органах. Платникам податків не потрібно вчиняти жодних дій по скасуванню реєстрації вже зареєстрованих книг з 01.01.2021 (подавати будь-які заяви чи повідомлення не потрібно).

2. При веденні обліку у довільній формі платники єдиного податку вправі застосовувати будь-який спосіб обліку доходів за період. Це можуть бути записи у будь-якому довільному реєстрі – паперових зошиті, журналі, чи в електронній таблиці у файлі Excel. У тому числі, платники можуть продовжувати вести Книгу обліку доходів та Книгу обліку доходів і витрат за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 579.

ПК не містить вимоги до платника податків повідомляти контролюючи органи про обраний вид реєстру. Разом із тим податкові органи мають право запросити зазначену інформацію для перевірки дотримання платником вимог ПК щодо граничного обсягу доходу за відповідний період. Тому такі записи мають містити інформацію щонайменше про місячні обороти, вони є джерелом інформації для складання звітності з єдиного податку.

3. Зміни, запроваджені Законом № 786 щодо форми обліку доходів самозайнятими особами, не скасовують обов’язку для всіх платників податків (включаючи таких суб’єктів) дотримуватися вимог підпунктів 44.1 та 44.3 ПК. Зокрема, щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів (документів на придбані товари) та їх належне зберігання. Тому інформація про місячні обороти, яку самозайнята особа буде з 1 січня 2021 року заносити до довільного реєстру, має відповідати змісту первинних документів за відповідний період.

Для єдинників платників ПДВ продовжують діяти всі вимоги ПК щодо обліку ПДВ.

4. З 01.01.2021сзникають підстави для застосування до ФОПів на спрощеній системі оподаткування адміністративного штрафу за неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку відповідно до статті 1641 Кодексу про адміністративні правопорушення.

5. Можливість ведення обліку доходів і витрат в електронній формі через Електронний кабінет для фізосіб на загальній системі оподаткування та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, буде впроваджено ДПС після затвердження Мінфіном типових форм для обліку доходів і витрат такими платниками. Про запровадження такого сервісу буде повідомлено окремо.

За інформацією ГУ ДПС у Хмельницькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61691

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12162

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді