Реорганізація платника ПДВ: коли анулюють ПДВ-реєстрацію

UA RU
Контролери пояснили, чи підлягає анулюванню платник ПДВ, що реорганізується шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення

image39

У разі перетворення юридичної особи – платника ПДВ або зміни даних про платника ПДВ, які стосуються податкового номера та/або найменування (прізвища, імені та по батькові) платника ПДВ і не пов’язані з ліквідацією або реорганізацією платника ПДВ проводять перереєстрацію платника ПДВ (п. 183.15 Податкового кодексу України; далі — ПК.

Для перереєстрації платник подає заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника або виникли інші підстави для перереєстрації.

Якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрацію платником анулюють відповідно до статті 184 ПК.

Реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов’язань із податку у випадках, визначених цим розділом (пп. «б» п. 184.1 ПК).

Якщо щодо особи, зареєстрованої платником до Єдиного державного реєстру, внесли запис про державну реєстрацію припинення юрособи (крім перетворення) або підприємницької діяльності ФОП анулювання реєстрації проводить контролюючий орган автоматично на підставі відповідних відомостей, отриманих згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (абз. 2 п. 184.2 ПК).

Отже, у разі перетворення юрособи, проводять перереєстрацію платника ПДВ.

Підлягає анулюванню реєстрація платника ПДВ, що реорганізується шляхом приєднання, злиття, поділу та перетворення (у випадку якщо особа, утворена шляхом перетворення не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації платника ПДВ).

Не підлягає анулюванню реєстрація платника ПДВ, що реорганізується шляхом виділу.

За інформацією ДПС у Черкаській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36244

Мобілізаційний Закон № 3633: до чого готуватися працівникам і роботодавцям із 18.05.2024

Нагляд за виконанням мобілізаційного законодавства посилюють. Маємо чергові зміни у правилах військового обліку. Експерт акцентував на важливих моментах, які стосуються обов’язків роботодавців
6474

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1502

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158761

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді