Одноразова матдопомога, податкові канікули та пільги: Президент підписав Закони

UA RU

⚡️ ВІДТЕРМІНУВАННЯ РРО ДО 2022 РОКУ: АНАЛІЗ ЗАКОНУ ⚡️

Президент підписав закони, які він ініціював для підтримки громадян і бізнесу у період дії карантинних заходів для запобігання поширенню в Україні COVID-19. Законодавчі ініціативи були ухвалені Верховною Радою 04.12.2020.

Ця новина уже на Facebook, поділіться з колегою

Так, Закон № 1071-ІХ (законопроєкт № 4429) передбачає:

1) одноразову матеріальну допомогу у розмірі 8 тис. грн найманим працівникам, які втратили частину заробітної платні внаслідок запровадження карантинних обмежень, та ФОП які втратили частину доходу внаслідок карантину. ФОПи не зможуть отримати допомогу:

  • якщо вони зареєстровані менше ніж за три місяці до набрання чинності цим законом;
  • якщо у 2020 році сплатили ЄСВ за себе менше ніж за три місяці, а також якщо їхній вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження.

2) одноразову матеріальну допомоги компаніям для виплат найманим працівникам, щоб не скорочувати їх під час дії карантину. Ця норма діє для підприємств, які (на час набуття чинності законом) вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників через простій у зв'язку з впровадженням карантину. Розмір допомоги вираховуватимуть пропорційно скороченню робочого часу працівника, але не може перевищувати 8 тис. грн.

3) одноразову компенсацію суб’єктам господарювання з метою відшкодування витрат, понесених на сплату ЄСВ. Розмір одноразової компенсації становитиме середньомісячну суму ЄСВ з розрахунків останніх 10 місяців. Компенсації отримають ті компанії, які реально постраждають від запровадження карантинних обмежень. Проте компенсація не надаватиметься, якщо з ЄСВ є заборгованість.

4) продовження дії ліцензій компаніям на продаж алкоголю на період карантину, а також протягом трьох місяців після його закінчення.

5) продовження строку дії договорів оренди державного та комунального майна, які закінчуються у період карантину, та протягом одного місяця з дня його закінчення. Не нараховується та не сплачується плата за оренду державного або комунального майна.

Закон № 1072-ІХ (законопроєкт № 4430) передбачає низку податкових стимулів для громадян, малого й середнього бізнесу на період можливого оголошення карантину.

Зокрема, списують податковий борг платникам податків, якщо сукупний розмір боргу платника за всіма податками та зборами не перевищує 3060 грн.

Платників єдиного податку І групи звільняють від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року.

Також до 29.12.2021 відстрочено погашення податкового боргу платників податків-фізичних осіб, зокрема самозайнятих осіб, що в загальній сумі не перевищує 6800 грн.

Закон № 1073-ІХ (законопроєкт № 4431) розширює перелік напрямків, за якими можуть використовуватися кошти Фонду з боротьби з наслідками епідемії коронавірусу. Зокрема, цими коштами може фінансуватися:

  • одноразова матеріальна допомога громадянам у разі посилення карантину;
  • матеріальна допомога бізнесу для збереження робочих місць;
  • одноразова компенсація бізнесу для сплати ЄСВ за найманих працівників.
За інформацією Офісу Президента України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61691

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12162

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10202

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді