Кому спишуть податковий борг до 3060 грн: роз’яснює ДПС

UA RU

⚠️ ЯК ВРЯТУВАТИ БІЗНЕС У ДРУГУ ХВИЛЮ ЖОРСТКОГО КАРАНТИНУ ⚠️

Закон № 1072 надав преференції у списанні податкового боргу.

Ця новина уже на Facebook, долучайтеся до спільноти бухгалтерів

Кому спишуть податковий борг до 3060 грн: роз’яснює ДПС

1. Який податковий борг підпадає під списання?

Списанню підлягає податковий борг (у тому числі штрафні санкції і пеня) платника податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн (включно), що обліковувався станом на 01.11.2020 та залишився несплаченим/непогашеним станом на дату списання такого боргу.

Не підлягає списанню податковий борг з податків та зборів, які відповідно до податкового, митного та іншого законодавства справляють у зв’язку із ввезенням (пересиланням) товарів на митну територію України або територію вільної митної зони або вивезенням (пересиланням) товарів з митної території України або території вільної митної зони, а також податковий борг осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства.

2. Чи підпадає під списання заборгованість до 3060 грн зі сплати ЄСВ?

Заборгованість зі сплати ЄСВ не підпадає під списання. Однак частина заборгованості із ЄСВ може бути списана згідно з нормою пункту 9-15 розділу VІІІ Закону про ЄСВ, до якого внесли зміни.

3. Чи підпадає під списання податковий борг громадян до 3060 гривень?

Так. Під дію Закону № 1072 підпадають усі категорії платників податків, крім осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, та осіб, які мають податковий борг з митних платежів.

4. Чи потрібно платникам податків подавати до ДПС заяву на списання податкового боргу до 3060 гривень?

Ні. Заяву не подають, оскільки списання контролери проводять одноразово та одночасно усім платникам податків.

5. Як платнику податків дізнатись, списали йому податковий борг чи ні?

Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету.

Також інформацію про таке списання щодо суб’єктів господарювання після його проведення буде оприлюднено на вебпорталі ДПС. Крім того, інформацію про списання надаватимуть платнику податків у разі його звернення до ДПС із відповідним запитом.

6. Чи звільняють майно платника податків з-під податкової застави та чи відкликають виконавчі документи з органів державної виконавчої служби у разі списання податкового боргу до 3060 гривень?

Так. Після проведення списання податкового боргу майно платника податків звільняють з-під податкової застави та виключають з відповідних державних реєстрів. Також інформацію про списані суми передають до органів Державної виконавчої служби для закриття виконавчих проваджень.

Інформаційний лист ДПС № 17


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34072

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
753

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
348

Закон № 3813: податок на прибуток, ТЦУ, ПДФО і туристичний збір

Закон № 3813, яким депутати внесли чергові зміни до Податкового кодексу України (ПК), опублікований у «Голосі України» 25.07.2024. Більшість змін, що в ньому передбачені, за винятком окремих положень, запрацює з першого числа наступного місяця після місяця його опублікування. Тобто з 01.08.2024.
439

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді