Реєстрація нерезидентів платниками податку на прибуток: ДПС надала відповіді на актуальні питання

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Податківці підготували актуальні запитання-відповіді щодо реєстрації нерезидентів платниками податку на прибуток підприємств та їх оподаткування.

Реєстрація нерезидентів платниками податку на прибуток: ДПС надала відповіді на актуальні питання

Чи виникнуть проблеми із застосуванням положень Податкового кодексу України (далі — ПК), які розглядають постійне представництво як окремого платника податку на прибуток підприємств, у зв'язку зі скасуванням відповідної реєстрації для постійного представництва?

Ні. Проблем із реєстрацією не виникає. Іноземні компанії вже реєструються як платники податку на прибуток.

Для взяття на облік та реєстрації платником податку на прибуток іноземна компанія подає до контролюючого органу заяву за формою № 1-ОПП (із зазначенням підстав для взяття на облік). До такої заяви додає документи, перелік яких визначений у пункті 64.5 ПК. Всім іноземним компаніям при взятті на облік в контролюючих органах надають податковий номер, яким є реєстраційний (обліковий) 9-значний номер. Іноземній компанії видають довідку про взяття на облік за формою № 34-ОПП.

Додатково питання реєстрації іноземних компаній викладені в Інформаційному листі № 19. Територіальні органи (ЦОП) поінформовані і приймають документи

Як дотримуватися нових правил за відсутності нового порядку реєстрації нерезидентів як платників податку на прибуток підприємств?

Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» від 08.02.2021 № 62 — на державній реєстрації в Мін’юсті. Водночас ПК прямо визначені і підстави, і перелік документів, які подають для взяття на облік. Тому до набрання чинності змінами слід керуватися нормами пункту 64.5 ПК і Порядком обліку платників податків і зборів в частині, яка не суперечить ПК.

Чи повинні нерезиденти, діяльність яких в Україні не створює постійне представництво, реєструватися платниками податку на прибуток підприємств?

Ні.

Чи буде нерезидент як новий платник податку на прибуток підприємств вважатися правонаступником його постійного представництва щодо податкових активів та зобов'язань, сформованих у попередніх звітних періодах?

Так.

Чи призводить зняття з обліку постійного представництва як платника податку на прибуток і відповідна реєстрація відповідного нерезидента до проведення податкової перевірки такого представництва та/або нерезидента?

Ні.

Чи повинен нерезидент, зареєстрований платником податку на прибуток підприємств, готувати окрему фінансову звітність для цілей цього податку, окрім фінансової звітності його постійного представництва?

Ні.

Якщо постійне представництво нерезидента подавало квартальну звітність з податку на прибуток підприємств у 2020 році, чи повинен такий нерезидент продовжувати подавати квартальну звітність у 2021 році, якщо річний дохід постійного представництва за 2020 рік перевищує 40 млн гривень?

Так.

У разі виникнення питань нерезиденти, постійні представництва можуть звернутися до ДПІ (ЦОП) за місцем своєї реєстрації, де їм буде надана кваліфікована допомога для подачі документів та взяття на облік таких нерезидентів як платників податку на прибуток.

Адреси та контакти можна знайти на офіційному вебпорталі ДПС у банері «Центри обслуговування» або у відкритій частині Електронного кабінету у розділ «Прес-центр», «Контакти».

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32693

Хто, коли і як подає Звіт про контрольовані операції

Якщо були операції з нерезидентами, які підпадають під критерії контрольованих, то треба подати Звіт про контрольовані операції 2024. А якщо бути точним, то Звіт про контрольовані операції 2023, так як восени 2024 року спливає саме термін подачі звіту за 2023 рік
49525

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

У 2024 році учасникам міжнародної групи компаній, що мали контрольовані операції, разом зі звичним уже Звітом про контрольовані операції обов’язково треба подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2023 рік. У консультації розповімо про форму цього повідомлення, терміни подання, алгоритм заповнення та штрафи, які доведеться сплачувати за неподання
10737

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді