За яких умов ЦПД свідчить про наявність трудових відносин

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Фахівці Держпраці радять при укладанні цивільно-правових договорів (далі — ЦПД) не змішувати трудові відносини із цивільно-правовими.

Так, якщо у ЦПД не обумовлений кількісний об’єм виконання робіт — це свідчить про виконання зазначених робіт на постійній основі. А деякі «підприємливі» суб’єкти ще передбачають, що договір діє до моменту виконання сторонами своїх зобов’язань. І якщо за один місяць до закінчення строку дії договору жодна із сторін письмово не вимагатиме його розірвання, договір вважають пролонгованим на рік.

Застерігаємо, ЦПД не можна укладати на невизначений строк. Такий договір оформлюють лише на строк, за який має бути наданий результат роботи — тобто надана послуга чи виконана робота, передбачену умовами договору. Адже за ЦПД оплачують не процес праці, а його кінцевий результат, який визначають після закінчення роботи й оформлюють актом. ЦПД, укладені на невизначений строк, свідчать про ознаки трудових відносин.

Також врахуйте, що за виконання роботи за ЦПД, виконавцю сплачують винагороду, яка жодним чином не пов’язується із мінімальною заробітною платою, та і з заробітною платою взагалі. Саме наявність такої умови свідчить про трудові, а не цивільно-правові відносини.

Проведення інструктажу на робочому місці при укладанні цивільно-правових договорів також дозволяє перекваліфіковувати цивільні відносини в трудові. Адже проведення такого інструктажу передбачено статтею 29 КЗпП України, який регулює саме трудові відносини.

Крім того, ЦПД не слід виділяти питання матеріальної відповідальності в межах заробітку. За статтею 132 КЗпП така відповідальність передбачена лише в разі заподіяння шкоди при виконанні трудових обов’язків.

За інформацією Держпраці у Кіровоградській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
170394

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
412990

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21303

Розрахунок відпускних: як провести

Розбираємо, як правильно провести розрахунок відпускних у 2024 році. Як розрахувати середню зарплату з урахуванням премій, як на розрахунок відпускних впливає воєнний стан. Теорія закріплена прикладами розрахунку відпускних у різних ситуаціях
1137084

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді