Сплата ЄСВ ФОП і роботодавцями: коротко про найголовніші моменти

⚡️ ЕКСКЛЮЗИВНО: ЗРАЗКИ ЗАПОВНЕННЯ ЄДИНОЇ ЗВІТНОСТІ 2021 ⚡️

1. ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

2. Обов’язки платників ЄСВ виникають у ФОП, у тому числі спрощенців, членів фермерського господарства та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з дня їх державної реєстрації/ з початку провадження діяльності та припиняються після державної реєстрації закриття (припинення) ФОП/припинення відповідної діяльності. При цьому ЄСВ потрібно сплатити за місяць, у якому відбулася така реєстрація/припинення.

Сплата ЄСВ ФОП і роботодавцями: коротко про найголовніші моменти

3. Юридична особа, ФОП або фізична особа не може сплатити грошове зобов’язання по ЄСВ за інших осіб.

4. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовують фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

5. Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню.

6. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовують.

7. Платнику, у якого виник борг, надсилають вимогу про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику є 10 к. дн. У разі не погашення узгодженого боргу з ЄСВ, податківці надсилають до органів державної виконавчої служби вимоги про сплату недоїмки.

Боржникам-приватним підприємцям особливо слід пам’ятати про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно приватного підприємця, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Також до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

8. Працівник має право знати свій страховий стаж і сплачений за нього ЄСВ. На вимогу найманого працівника – застрахованої особи, на користь якої роботодавець сплачує ЄСВ, такий роботодавець зобов’язаний пред'являти повідомлення про взяття на облік такого працівника як платника ЄСВ та надавати інформацію про, в тому числі у письмовій формі.

9. Дізнатися про наявність/відсутність заборгованості з ЄСВ можна, якщо особисто звернутися до ДПС з відповідною письмовою заявою, або безпосередньо переглянути інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».

10. Роботодавець, який не сплачував ЄСВ, створив найманому працівникові проблеми з нарахуванням пенсії. Відновлення прав особи на отримання пенсії та виплат у повному обсязі відбудеться після погашення роботодавцем заборгованості з ЄСВ.

11. ФОПи незалежно від обраної системи оподаткування мають право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг за умови сплати ЄСВ, у тому числі, лікарняних та декретних за рахунок коштів Фонду соцстраху.

За інформацією ГУ ДПС у Хмельницькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
338

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8352

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30760

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді